Українських студентів не готують до виступу на зимовій Універсіаді у Красноярську

06.02.2019
Українських студентів не готують до виступу на зимовій Універсіаді у Красноярську

На минулій зимовій Універсіаді, котра проходила в Казахстані, біатлоністи були на перших ролях у синьо-жовтій команді. (Фото з сайта from-ua.com.)

Коли у вересні минулого року виконком Всесвітньої антидопінгової агенції повертав міжнародний статус Російській антидопінговій агенції, однією з вимог до росіян для поновленння їхніх повноважень був допуск фахівців ВАДА до лабораторних зразків московської лабораторії, котрі з початком сочинського допінгового скандалу тримали в Росії під сімома замками.

 

Зняти завісу таємничості з допінг-проб своїх спортсменів російські чиновники пообіцяли до кінця 2018 року, проте своїх обіцянок не дотрималися, змусивши весь спортивний світ знову заговорити про необхідність нових санкцій щодо РУСАДА.
 
 
Зрештою, після гострої дискусії, котра тривала впродовж кількох тижнів нового року, у ВАДА вирішили не позбавляти російську антидопінгову агенцію її міжнародного статусу, оскільки 17 січня 2019 року експерти Всесвітньої андидопінгової агенції зрештою таки дісталися засекреченої бази даних.
 
Сталося б інакше — і російський спорт, як попереджав президента РФ Володимира Путіна керівник РУСАДА Юрій Ганус, опинився б у повній ізоляції.
 
І тоді, серед іншого, Росії заборонили б проводити на своїй території будь-які офіційні змагання міжнародного рівня. Однак найгіршого для себе сценарію РФ змогла уникнути.
 
І зовсім скоро — 2-12 березня — в Красноярську росіяни проводитимуть зимову Універсіаду. Одним із головних організаційних питань цього спортивного дійства стала участь у студентській Олімпіаді збірної України. Впливова інформаційна російська агенція «ТАРС», iз посиланням на заступника міністра молоді та спорту України Ігоря Гоцула, повідомила, що українських студентів у Красноярську не буде.
 
Однак дуже швидко вітчизняне спортивне міністерство цю інформацію спростувало, розмістивши на своїй сторінці у «Фейсбуці» розлогий пост iз наголосом на тому, що перший заступник міністра Ігор Гоцул не давав коментарів щодо участі збірної України в Універсіаді-2019.
 
Що ж до самої участі збірної України в зимовій Універсіаді у Красноярську, то рішення з цього приводу перебуває в межах компетенції Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України.
 
При цьому в Мінмолодьспорту нагадали свою позицію щодо участі українських спортсменів у змаганнях на території Росії: «Підготовка та участь збірних команд у таких змаганнях не фінансується з Державного бюджету України, як і виплата відповідних призових тощо. Всі ризики щодо перебування спортсменів на території країни-агресора беруть на себе федерації з видів спорту та самі атлети». 
 
Водночас дещо більше світла на цю проблему пролив президент Федерації біатлону України та один із віце-президентів Національного олімпійського комітету України Володимир Бринзак.
 
«Наскільки я знаю, Міністерство освіти не планує посилати команду на Універсіаду-2019. Наша біатлонна збірна готується до чемпіонату Європи, а розпоряджень готувати команду до студентських зимових Ігор у Красноярську не надходило», — заявив очільник ФБУ.