Знаки митрополичої гідності: як у Софії Київській пройшла інтронізація Епіфанія

05.02.2019
У Києві 3 лютого відбулася інтронізація (церемонія посадження на престол) нового предстоятеля православної церкви України — блаженнійшого Епіфанія, в день його 40-річчя.
 
Літургія та інтронізація проходила в соборі часів Київської Русі — Софії Київській.
 
Участь в урочистостях узяли представники духовенства: Вселенського Константинопольського патріархату, помісних церков, священнослужителі з Української православної церкви Канади, США та з монастирів гори Афон, а також представники української влади, зокрема Президент України Петро Порошенко з дружиною та віряни.
 
Під час літургії звучали багаторазові прохання про храниму Богом країну, про те, щоб наші воїни не отримали жодної смертельної рани, щоб був хороший урожай.
 
Інтронізація проходила дещо інакше, ніж у Греції і Росії, але містила загальні елементи: триразове «Аксіос» (тобто «Гідний») та вручення знаків митрополичої гідності. Нагадаємо, що в Україні в новітній час було три інтронізації: Патріарха Філарета, митрополита Онуфрія, блаженнійшого Святослава Шевчука (предстоятеля УГКЦ). 
 
Митрополит Еммануїл, який був одним із кураторів створення Єдиної помісної церкви в Україні від Вселенського патріарха, сказав: «Більше в цьому священному повчанні я не мудрую, не додаючи і не видаляючи до священних догматів ні йоти, ні риски, але дотримуюся всієї православної віри в незмінності. Поцілований у Христі брат кир Епіфаній, ви інтронізуєтесь як перший предстоятель Православної церкви в Україні, сьогодні радіють душі тих отців, які віддали життя за сповідування та здійснення внутрішньої адміністративної незалежності. Сьогодні єдність народу стає реальністю і благословенням при благодіянні отців святої віри і Матері-церкви».
 
Далі було кілька рядків про те, що таке стародавні церкви, і що нові автокефальні церкви отримали автокефалію в лоні Матері-церкви, яка не прагнула пригнічувати народи, а дозволяла вирішувати свої духовні питання у внутрішній самодостатності, не розглядаючи це як невдячність.
 
Владика Еммануїл нагадав про привілеї Матері-церкви бути апеляційною інстанцією і про те, що саме від цієї мученицької церкви ми отримали хрещення та повторне хрещення у вигляді вирішення гострої церковної проблеми.
 
Відносини Матері та дочки Церкви України будуть сильним досвідом правильно обраного церковного шляху. Тим більше що і клір, і миряни здатні управляти церквою. Після цих слів Еммануїл вручив предстоятелю посох.
 
Митрополит Львівський Димитрій Рудюк прочитав привітання блаженнійшому Епіфанію.
 
«У Святій Софії інтронізовано безліч митрополитів, які несли послух вселенському престолу. Але ваша інтронізація особлива. Це інтронізація визнаного предстоятеля Української автокефальної церкви. А мільйони православних українців хочуть бачити у вас пастиря з вірою до самопожертви, щоб ніщо земне вами не керувало, щоб очі і слух ваші як першосвятителя були відкриті до одкровень Божих, щоб ви наставляли єпископів і український народ і були добрим пастирем, щоб не згасала у вас любов», — сказав владика Димитрій після чого передав предстоятелю пурпурову мантію, адже таку має право носити тільки він.