«Шахтар» зазнав другої поразки в Туреччині, а «Динамо» розгромило болгарських армійців

05.02.2019
«Шахтар» зазнав другої поразки в Туреччині, а «Динамо» розгромило болгарських армійців

В Іспанії динамівці активно працюють над своїми слабкими місцями. (Фото з сайта fcdynamo.kiev.ua.)

Фран Соль перейшов у «Динамо», Ярослав Ракицький перебрався до «Зеніту», а Мар’ян Швед підписав контракт із «Селтіком».

 

В умовах футбольного штилю, котрий нині панує в Україні, ось ці три трансфери виглядають потужними збурювачами спокою у вітчизняному футболі.

 

На тлі переходу Ракицького до заможного російського клубу навіть дві поразки «Шахтаря» опонентам з Балканів, котрих зазнали підопічні Паулу Фонсеки на турецьких зборах від хорватського «Хайдука» та сербського «Партизана», сприймаються значно спокійніше, ніж неоднозначний, якоюсь мірою, навіть провокаційний хід уже колишнього «гірника».
 
Утім з огляду на те, що рідний батько Ракицького живе в Санкт-Петербурзі, вибір захисником збірної України для продовження своєї кар’єри російського клубу має зрозуміле обґрунтування.
 
Щойно в «Зеніті» офіційно оголосили про підписання 3,5-річного контракту з Ракицьким, значна кількість українських фубольних фанів заявила про те, що футболіст iз таким прізвищем для них більше не існує.
 
У самому ж «Шахтарі» значно спокійніше поставилися до вибору вихованця своєї академії.
 
«Нашу команду залишає дуже важливий гравець. Випускник академії «Шахтаря», який став одним iз кращих футболістів нашого клубу та яскравим прикладом для всіх вихованців клубної школи. Бажаємо Ярославу удачі в «Зеніті», — з такою заявою виступив власник «Шахтаря» Рінат Ахметов.
 
Через кілька днів після цього трансферу «гірники» в Туреччині «всуху» — 0:2 — програли «Партизану». Шукаючи бодай якийсь позитив після невдачі, португальський очільник «Шахтаря» заявив, що в програній грі його підопічні створили більше голевих моментів.
 
Зрештою, на турецьких зборах «гірники» не лише програють: у спарингах iз познанським «Лехом» (3:0) та данським «Хобро» (2:1) колектив Фонсеки мав переконливiший вигляд.
 
Основний конкурент «гірників» на внутрішній арені — «Динамо» — другу частину іспанського збору розпочав iз розгромної перемоги над болгарським ЦСКА — 3:0. «Ми приділили увагу надійній грі в обороні, виправили помилки, припущені в програному матчі зі «Спартою», — зауважив головний тренер динамівців Олександр Хацкевич.
 
Відзначимо, що третій гол у чотирьох матчах за «біло-синіх» в Іспанії забив їхній капітан Віктор Циганков.
 
Під час зимового трансферного вікна iноземні клуби проявляли серйозний інтерес до талановитого півзахисника, проте в столичному клубі вирішили не поспішати з продажем перспективного футболіста.
 
А от у «Карпатах» вирішили не чекати завершення сезону й уклали угоду з «Селтіком» щодо майбутнього свого нападника Мар’яна Шведа.
 
І нехай другу частину чемпіонату він продовжить грати за львівський клуб, у кишені здібного виконавця, котрий, до слова, в 2015—2017 роках перебував у системі іспанської «Севільї», вже є контракт iз легендарним шотландським клубом, до якого Швед приєднається влітку.