У Греції вперше за останнє десятиріччя підвищили мінімальну зарплату

30.01.2019
У Греції вперше за останнє десятиріччя підвищили мінімальну зарплату

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас оголосив у понеділок, 28 січня, про підвищення мінімальної зарплати в країні на 11%, з 586 до 650 євро.
 
 
Це — за наявності 13-ї та 14-ї зарплати щороку.
 
 
Підвищення відбудеться вперше за майже десять останніх років, наголосив глава грецького уряду, якого цитує агенція «Рейтер».
 
 
«Я вас закликаю після десятиріччя постійного зменшення зарплат розпочати новий історичний етап», — сказав Ципрас членам уряду на засіданні ради міністрів.
 
«Підвищення безпосередньо стосуватиметься 600 тисяч працюючих», — наголосив у виступі на телебаченні заступник міністра соціальної солідарності Теано Фотіу. 
 
Окрім підвищення розміру «стандартної» мінімальної зарплати, уряд передбачає скасування інших застосованих раніше заходів економії, згідно з якими мінімальна зарплата у працівників, яким менше 25 років, була ниж­чою, ніж у решти працюючих. 
 
Ці заходи, серед низки інших, були застосовані в рамках програми зі зменшення бюджетних витрат в обмін на фінансову допомогу Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду, яку країна отримувала з 2010 року по серпень 2018-го.
 
Наприклад, у 2012 році мінімальна зарплата в країні була знижена на 22%, тому теперішнє її підвищення на 11% є лише першим кроком до відновлення соціальної справедливості. 
 
Тепер влада Греції напередодні нових парламентських виборів, призначених на жовтень цього року, скасовує й низку інших непопулярних заходів та обіцяє «продовжити рух» у цьому напрямку. 
 
 
Паралельно з оголошенням про підвищення мінімальної оплати праці Ципрас анонсував також серію соціальних реформ, які, за його словами, повинні допомогти країні ще далі відійти від заходів жорсткої економії, застосованих у період боротьби з кризою. За словами прем’єр-міністра, мета уряду — зробити Грецію провідною силою в балканському регіоні.