У Києві відкрилася ювілейна художня виставка «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків»

30.01.2019
У Києві відкрилася ювілейна художня виставка «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків»

Олександр Саєнко за роботою над панно «Тарас Шевченко». 1964 рік. (Фото з сімейного архіву.)

У галереї Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкрилася ювілейна художня виставка «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків».
 
 
Представлено понад 100 творів монументально-декоративного мистецтва: живопис, гобелени, килими, мозаїки соломою, малярство на тканині, декоративні тканини — вибійки Олександра Саєнка, а також заслуженого діяча мистецтв України Ніни Саєнко та Лесі Майданець-Саєнко, мисткині, кандидата мистецтвознавства, професора Київської академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука.
 
Також виставляється серія робіт студентів Київської дитячої академії мистецтв (нині це коледж) — «Мистецькій династії Саєнків присвячується». 
 
Леся Майданець-Саєнко і Ніна Саєнко.
Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.
 
Проект приурочено вшануванню пам’яті видатного українського художника, учня Василя Кричевського — Олександра Саєнка з нагоди відзначення 120-рiччя від дня народження митця на державному рівні.
 
Також у рамках заходу вітали ювілярок, доньку та онуку: заслуженого діяча мистецтв України, кавалера орденів Княгині Ольги ІІІ і ІІ ступенів, ордена Святої Варвари Ніну Саєнко — з нагоди 75-рiччя; та професора Київської академії декоративно-прикладного мистецтва й дизайну імені Михайла Бойчука, кандидата мистецтвознавства Лесю Майданець-Саєнко — з 50-рiччям.
 
«Олександр Саєнко увійшов в історію українського мистецтва, створивши літопис України, її минулого і сьогодення. Стилістика робіт художника сягає в глибини народного життя. Глибокі спалахи золотої соломи ввібрали в себе сяйво сонця й силу української землі», — написав у вітальній адресі міністр культури Євген Нищук.
 
Спираючись на традиції та мотиви українського мистецтва й новітні тенденції у мистецтві 1920-х років, Олександр Саєнко створив своєрідний і різноманітний за формами й використаними матеріалами художній текстиль (гобелен, килим, ви­бійка), а також кераміку, малярство, графіку, що відбивали потреби часу, були позначені тонким розумінням глибинних основ народного мистецтва, зазначила академік Національної академії мистецтв України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Тетяна Кара-Васильєва.
 
Митець стояв на порозі створення українського дизайну, що відповідав новим європейським пошукам та зберігав національну специфіку.
 
Відомий мистецтвознавець, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Зоя Чегусова наголосила: «Мистецтво родини Саєнків — таке тепле і зворушливе.
 
Адже у спадщині Олександра Саєнка — наші національні скарби, гордість народу, а у неповторних творах Ніни Саєнко і Лесі Майданець-Саєнко — яскравий доказ невмирущості української душі.
 
Та й сама історія цієї славетної родини, саєнківський мистецький феномен, дає можливість виявити характерні риси національної вдачі українців».
 
Привітати ювілярок прийшли художники, представники Чернігівського земляцтва, друзі. Із піснями і баладами на козацьку тематику виступив Василь Нечепа — кобзар і лірник, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. 
 
Олександр Саєнко належить до славної когорти українських митців. Гуманістична спрямованість, новаторський характер і національна означеність творчості поставили його в ряд видатних митців ХХ століття.
 
Сторіччя самобутнього творця відзначали 1999 року на міжнародному рівні за рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО як одну з пам’ятних дат календаря, його ім’я внесено до офіційного списку видатних діячів світової культури. 
 
До програми відзначення пам’ятних та ювілейних дат українських художників у рамках проекту «Золоте перевесло творчості династії Саєнків» входить проведення ювілейних художніх виставок у музеях Києва, Чернігова, Канева, Харкова, Борзни, урочистого вечора, Міжнародної наукової конференції «Творчість мистецької династії Саєнків — як фактор вагомого внеску української образотворчості першої половини ХХ — початку ХХІ століть у контексті європейського мистецтва», Міжнародного конкурсу на кращий твір, присвячений творчості родини Саєнків.
 
Проект також передбачає пленер скульпторів на території Музею-садиби Олександра Саєнка, презентації фільмів та книг, альбомів, присвячених творчості митців, теле- і радіопередачі, зустрічі з авторами, видання книги «Пам’ять роду. Епістолярії. 1888–2018», «Музейні колекції творів династії Саєнків».