На Черкащині у Звенигородському лісгоспі серед зими збирають гриби

30.01.2019
На Черкащині у Звенигородському лісгоспі серед зими збирають гриби

Ті самі гливи в мішках. (Фото надане прес-службою Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.)

На Черкащині у Звенигородському лісгоспі серед зими збирають гриби. Правда, не в лісі, а в теплиці.
 
 
«Це гливи — їстівні гриби з цілющими властивостями, більше відомі у народі, як «вешенка».
 
 
Звенигородські лісівники вирощують їх на екологічно чистому субстраті рослинного походження, тож ці гриби не мають важких металів і токсичних речовин», — зазначає Наталя Середа, прес-секретар Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.
 
Як розповідає втілювач проекту — провідний мисливознавець Звенигородського лісгоспу Олександр Шевченко, вирощування гливи є ініціативою директора лісгоспу Анатолія Проценка.
 
І хоча минулий рік у цій справі був експериментальним, проте лісівники змогли виростити 400 кілограмів таких грибів.
 
«За мінімальних витрат у 2,5 тис. гривень отриманий прибуток становив 7,5 тис. гривень», — хвалиться успіхами Олександр Володимирович. І додає, що вирощування грибів потребує дотримування необхідної температури та вологості, ефективної вентиляційної системи.
 
А головним, пояснює, у цьому процесі є приготування субстрату. Його готують із дрібно нарізаної соломи злакових культур, яку попередньо разом із міцелієм проварюють у великому чані.
 
Далі цією сумішшю наповнюють мішки з полімерної плівки. У мішках роблять отвори, з них згодом і виростають грона глив.
 
Лісівники кажуть, що перший урожай грибів уже можна збирати через 30—45 днів після набивки субстрату. А один субстрат використовують для двох-трьох «поколінь» грибів.
 
Цього року в звенигородських теплицях гливи дозрівають у 50 мішках, що вдвічі більше, ніж минулоріч.
 
До речі, гливи є цінним дієтичним продуктом, оскільки мають низьку калорійність. За вмістом білка і складом амінокислот вони перевершують усі овочеві культури, крім бобових, і характеризуються високою засвоюваністю.