Сестри по крові: фемінізм Марії Стюарт у новому фільмі про найвідомішу королеву

23.01.2019
Сестри по крові: фемінізм Марії Стюарт у новому фільмі про найвідомішу королеву

Марія I Стюарт — королева Шотландії. (Фото з сайта kinoafisha.ua.)

Абсолютно  протилежні відгуки збирає новий фільм про усім відому Стюарт «Марія — королева Шотландії» (Mary Queen of Scots) британської режисерки Джозі Рурк за сценарієм Бо Віллімона.
 
 
Від: «Дуже сильний фільм. Багато, звичайно, режисерських домислів. Утім гра акторів, декорації, костюми, природа — поза критикою» до: «Для одного перегляду любителям історичних драм».
 
 
Цікаво, що частина юних глядачок бачить першоплановою темою фемінізм — відстоювання жінками-королевами своїх прав у чоловічому владному прошарку часів Середньовіччя. (Небагато стриманих інтимних сцен і зовсім трохи насильницьких відносять це кіно в українському прокаті до категорії 16+).
 
Отже, суперництво двох королев — Марії I Стюарт, королеви Шотландії, та Єлизавети I — королеви Англії. 22-рiчна Марія тільки-но овдовіла після шлюбу з королем Франції і повертається в Шотландію.
 
Вона не хоче обмежуватись декларативною роллю королеви і зрікатися католицької віри, занурившись у традиційну консервативну протестантську спільноту.
 
Поява досить зухвалої претендентки на англійський трон не може не турбувати сестру Марії по батькові, Єлизавету I. До того ж конфлікт активно розпалюють з обох сторін чоловіки, які вважають несправедливо применшеною свою роль в управлінні королівствами.
 
Із позицій сучасності цікаво спостерігати, як Єлизавета — вона зізнається під кінець, що майже перетворилася в діях і вчинках на людину протилежної статі, — пробує нав’язати у статусі офіційного чоловіка свого коханого. Щоправда, закінчиться все зумисне організованим заворушенням у Шотландії.
 
Марія закохується в Генріха Стюарта, лорда Дарнлі. Чи захоплюється ним. Чи не може встояти перед бажанням постійно отримувати фізичне задоволення, яким ввів її у транс (за сюжетом фільму, вперше в її житті) молодий чоловік.
 
Їхній спільний син став можливим наступником тронів обох держав. І, по суті, зробив невідворотним падіння королеви Марії Стюарт. Бо навколо багато недоброзичливців — навіть найрідніші і найближчі — виношували плани керувати цими територіями.
 
Прямолінійну максималістку Марію I Стюарт блискуче зіграла Сірша Ронан; стриману й беземоційну Єлизавету, яка діє хитро, — Роббі Марго. У розкритті персонажу королеви Англії упродовж усього фільму особливу роль відіграє грим. 
 
«Марія — королева Шотландії» — значною мірою романтична кінодрама, яка не є ґрунтовним дослідженням історії. Більшості глядачів сподобаються розкішні декорації Середньовіччя і пречудові краєвиди. n