У Черкасах відкрили пам’ятник розстріляному в 1937-му митрополиту Василю Липківському

22.01.2019
У Черкасах відкрили пам’ятник розстріляному в 1937-му митрополиту Василю Липківському

Пам’ятник Василю Липківському в Черкасах. (Фото з сайта president.gov.ua.)

Пам’ятник першому митрополиту Української автокефальної церкви Василю Липківському, уродженцю села Попудні Уманського повіту, розстріляному в 1937 році, урочисто відкрили у Черкасах.
 
 
Встановили його  біля музичного училища  імені Гулака-Артемовського, де свого часу протягом двох років викладав майбутній патріарх, видатний релігійний діяч і церковний реформатор, який брав участь у становленні української автокефалії на початку XX століття. 
 
 
Це Василь Липківський  у 1919 році в Микільському соборі Києва відслужив українською мовою першу літургію. А через два роки, коли була проголошена Українська автокефальна православна церква, став її першим митрополитом. 
 
«Автокефалія Православної церкви України стала можливою, бо ми добре засвоїли уроки сторічної давнини та знаємо ціну розділення, за яке український народ  заплатив високу ціну, — наголосив на відкритті пам’ятника Президент України Петро Порошенко, який також узяв участь в урочистостях та в подячному молебні з нагоди отримання Томоса про автокефалію Православної церкви України, який того дня привезли до Черкас.  — Уже ніхто не пам’ятає суперечок лідерів УНР, але наш народ добре знає ціну Голодомору, добре пам’ятає, скільки українців було в сталінських таборах,  скільки загинуло в повоєнні часи». 
 
«Ми здійснили мрію і завершили справу всього життя отця Василія  — отримали Томос, як визнання канонічності та самостійності української церкви», — зазначив Петро Порошенко. Він також привітав рішення Верховної Ради щодо закону, завдяки якому впорядковується перехід релігійних громад до Православої церкви України, і зазначив, що «кожен українець має право самостійно вирішити — йти до української церкви чи лишатися з московською».
 
Пам’ятник Василю Липківському освятив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. А присутній  на відкритті пам’ятника митрополиту Липківському його онук  Костянтин (доктор технічних наук, професор) зазначив, що незабаром у світ вийде шеститомник праць його діда.