30 мерів у Дніпрі та польові кухні: як в Україні відзначили Водохреще

22.01.2019
30 мерів у Дніпрі та польові кухні: як в Україні відзначили Водохреще

Третій Президент України Віктор Ющенко багато років поспіль дотримується традиції водохрещенського купання.

Православна церква України відзначила 19 січня Хрещення Господа Бога на Йордані — свято, яке в народі називають Водохреще, або (рiдше) Водощі та Йордана. 
 
 
Це третє найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. Здавна у всіх селах та містах, де були церкви, святили воду.
 
 
Зранку чоловіки йшли до річки чи ставка, вирубували з льоду хреста («йордана»), ставили його поруч з ополонкою й обливали червоним буряковим квасом.
 
 
Під обід священик, виголосивши молитву, освячував воду, занурюючи в неї срібного хреста. Після цього випускали в повітря кілька пар голубів і вчиняли гучну стрілянину з холостих набоїв. 
 
Не зраджуючи давнім традиціям, і цьогоріч 19 січня по всіх містах і селах України люди вийшли до місцевих водойм. Адже віддавна в народі посвячену на Водохреща воду вважали своєрідною панацеєю від багатьох недуг. Нею святили будівлі, тварин, збіжжя тощо. 
 
Мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, на Водохреще скупався у річці Дніпро в столичному парку «Наталка» разом із 30 мерами міст-членів Асоціації. До них долучилися також голови столичних районів, заступники голови КМДА й народні депутати.
 
По всій країні пройшли водохресні купання зі священиками та... польовими кухнями. Зокрема, в Запоріжжі було організовано два місця для святкових купань — на Центральному і Правобережному пляжах.
 
Також городян запрошували на Хортицю, де у церкві на Січі провели літургію, після якої в Дніпро пiрнали козаки. На Правобережному пляжі вода напередодні встигла замерзнути, тому рятувальникам довелося очистити місце для купань від льоду. 
 
У Хмельницькому обладнали п’ять місць для водохресного купання. Усі вони були на Південному Бузі: чотири на набережній і ще одне на лівому березі річки з міським пляжем.
 
У Луцьку місцем для загального купання став пляж у Центральному парку відпочинку та культури імені Лесі Українки. На пляж прибув митрополит Луцький і Волинський Михаїл, який освятив воду.
 
В Одесі, незважаючи на холод і туман, прийшло близько 300 городян, щоб взяти участь у водохресних купаннях. 
 
У Дніпрі в парку «Сагайдак» з нагоди святкування Водохреща розвернулося ціле зимове містечко. Тут встановили сцену і розгорнули невеликий фудкорт iз шашликами, поставивши пункт обігріву. Пірнати у воду багато хто почав навіть до обряду її свячення священнослужителями.