На мотивацію ратної служби: як зросте зарплата військових у цьому році

14.01.2019
На мотивацію ратної служби: як зросте зарплата військових у цьому році

За участь в АТО та ООС, починаючи від лютого 2015-го, загалом було виплачено військовослужбовцям майже 181 млн. гривень. (Фото з сайта acc.cv.ua.)

У 2019 році суттєво покращиться грошове забезпечення військовослужбовців Збройних сил України.
 
 
Про це йшлося під час нещодавнього брифінгу в Міноборони, де в подробицях розповіли про суттєвий прогрес саме в царині справедливої та адекватної фінансової мотивації професійної військової служби.
 
 
За знищення ворожої техніки сплачено майже 3 мільйони гривень
 
 
Фундамент таких позитивних змін закладено у березні 2018-го — з набуттям чинності урядової постанови «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб».
 
Документ збільшує у структурі грошового забезпечення частку основних його видів (окладів: посадового, за військовим званням і надбавки за вислугу років) з 15 до 60%, що мало позитивний вплив під час останнього перерахунку пенсій колишнім військовим.
 
Зрозуміло, що основна мета такого кроку — виведення престижу військової служби на якісно вищий рівень, як і якості кадрового добору та мотивації діючих військових удосконалювати свій професійний рівень.
 
Особливий акцент «зар­платного стрибка» Міноборони сконцентрувало на тому, що він позитивно відіб’ється на комплектуванні посад дефіцитних спеціальностей висококваліфікованими фахівцями, а також на заохочуванні служби у частинах і підрозділах ДШВ, ССО й морської піхоти.
 
Наразі, відповідно до пропозицій Генштабу ЗСУ, підвищено розміри тарифних розрядів за окремими посадами сержантського та старшинського складу до рівня молодших офіцерів.
 
Зросло грошове забезпечення льотного складу, снайперів і операторів БПЛА — за період їх участі в ООС; номерів обслуг ПТРК «Джавелін», «Стугна» та «Корсар», спецпризначенцям ССО, які успішно закінчили спецкурси.
 
Начальник управління організаційного та соціальних виплат Департаменту фінансів Міноборони В’ячеслав Салахов зауважив: торік відомство повністю виплатило належні винагороди за участь в АТО (ООС).
 
Нагадую: 10 тисяч гривень на мі­сяць отримують звитяжці на першій лінії оборони, а 4,5 тисячі — в інших районах згаданої операції.
 
Також МОУ повністю розрахувалося за виконання завдань у районі ООС, сплатило грошову допомогу на оздоровлення й підйомну допомогу, а також розрахувалося з військовиками, які звільнилися з лав ЗСУ.
 
За участь в АТО та ООС, починаючи від лютого 2015-го, загалом було виплачено військовослужбовцям ЗСУ майже 181 млн. гривень. Так само відбувалися і виплати винагороди за знищення військової техніки противника.
 
Зокрема, за знищення 85 одиниць ворожої техніки виплачено майже 3 млн. гривень. За успішне виконання бойового завдання у складі підрозділу (від 60 до 365 тис. грн. на підрозділ) за майже 4 роки заохотили понад 2,5 тисячі осіб на суму приблизно 10,5 млн. гривень.
 
Понад 167 млн. гривень були сплачені як так звана «бойова тисяча» — за безпосередню участь у бойових діях. Кошторис МОУ на 2019-му дозволяє говорити про безпроблемну виплату згаданих видів винагород і в поточному році.
 
Премії за службу на бойових посадах
 
Держбюджет України на 2019 рік передбачив для МОУ рекордні видатки для виплат грошового забезпечення військовиків — 49,6 млрд. гривень (або 48,7% від 101,7 млрд. гривень всього річного бюджету оборонного відомства).
 
Порівняно з 2018 р., цей фонд зріс на 15,2 млрд., або на 41%. Це дозволить загалом збільшити розмір грошового забезпечення військових, за рахунок підвищення надбавки за особливості проходження служби і щомісячної премії, не менш як на 30%. Рядовий контрактник першого року служби отримуватиме щонайменше 10 тисяч гривень на місяць. 
 
Окремим категоріям військовослужбовців розмір надбавки за особливості проходження військової служби буде збільшено до 100% (іншим — на 65%).
 
Це лікарі, механіки-водії танків, гаубичних самохідно-артилерійських установок, БМП, наземні авіаційні спеціалісти, плавсклад, десантники, спецназівці, льотчики тощо.
 
Це дозволить у середньому збільшити розмір їх грошового забезпечення від 3,9 тис. до 5,4 тис. гривень порівняно з 2018 роком. 
 
(Таб. 1)
 
Також зростуть і щомісячні премії військовиків Сил спецоперацій, Десантно-штурмових військ, морської піхоти, екіпажів надводних кораблів. Але це підвищення не стосується тих, хто служить у штабах згаданих військових угруповань та підрозділах забезпечення. (Таб. 2)
 
 
Середній розмір грошового забезпечення контрактника Сухопутних військ становитиме 11,3 тис., а молодшого офіцера — 15,9 тис. гривень.
 
В’ячеслав Салахов запевнив, що Міноборони вдосконалюватиме та спрощуватиме систему грошового забезпечення військовослужбовців відповідно до досвіду армій провідних країн світу.
 
Пріоритет — за створенням умов, коли розмір грошового забезпечення військової людини залежатиме від якості та складності виконуваних ним завдань, його професійного рівня.
 
Департамент фінансів МОУ спільно з Ген­штабом опрацює цього року зміни в механізмі отримання (підтвердження) класності військовослужбовцями та збільшення виплат за класну кваліфікацію.
 
Також тут міркують над тим, як поліпшити грошове забезпечення строковиків — ймовірно, буде прив’язка до розміру мінімального прожиткового мінімуму, та курсантів військових вишів.
 
Ці питання потребують додаткових асигнувань, тому, скоріше за все, їх повністю вирішать вже наступного, 2020, року.