В «основі» «Аустреліен оупен» можуть зіграти аж п’ять українок

11.01.2019
В «основі» «Аустреліен оупен» можуть зіграти аж п’ять українок

Досвідченому Сергію Стаховському не вдалось подолати кваліфікацію «АО»-2019.

У нинішньому році, як ніколи жваво, працюють мене­джери зв’язків із громадськістю на Відкритій першості Австралії.
 
 
Можливо, через зміну персоналій в адміністративній команді, а, можливо, внаслідок того, що лідери світового тенісу доволі рано прибули до Мельбурна, у «піар»-відділі «АО» з’явилася додаткова робота.
 
 
Власне окремі тенісисти визнають, що не так давно в організаційному плані «Аустреліен оупен» нагадував «дно», проте нині цей турнір називають вершиною менеджменту.
 
У нинішньому році на Відкритій першості Австралії тенісисти розіграють 44,5 мільйона доларів, що на 14% більше в порівнянні з попереднім турніром.
 
Щодо грошового призу, котрий отримають переможці чоловічого та жіночого «одинака», то в кожному випадку він становитиме близько трьох мільйонів.
 
Тенісний бомонд усерйоз поставився до першого в сезоні турніру з серії «Гранд слем», вирішивши не розпорошувати сили на розігрів в «околицях» Мельбурна.
 
Приміром, другий тенісист планети Рафаель Надаль, пославшись на травму стегна, знявся з турніру в Брісбені й подовжив таким чином собі час на адаптацію в Мельбурні.
 
Не ходити манівцями навколо столиці «АО» вирішила й прима світового тенісу Сімона Халеп, яка після раннього вильоту з турніру в Сіднеї, отримала кілька зайвих днів для мельбурнської адаптації.
 
Відзначимо, що зіграти на турнірі у столиці літньої Олімпіади-2000 планувала й друга ракетка України Леся Цуренко, проте провівши виснажливий змагальний цикл на «Брісбен Інтернешнл», його фіналістка, як і тріумфаторка турніру Кароліна Плішкова, знялись зі змагань у Сіднеї.
 
Словом, практично все готове до великого тенісного свята в Мельбурні. Представники «сіяної» когорти на майбутніх аренах проводять відкриті тренування-спаринги між собою, ті ж, хто не отримав прямої перепустки на «АО»-2019, намагаються пробитися на турнір через кваліфікацію.
 
Як і минулого року, близькою до того, аби як «кваліфаєр» зіграти в основній сітці Відкритої першості Австралії, є Марта Костюк. Подолавши перші два раунди відбору, вона вийшла до фіналу кваліфікаційного турніру «АО».
 
Після перемог над сербкою Чепеловою (6:3, 7:5) та француженкою Есс (6:3, 6:2), у Костюк, посіяної, до слова, в кваліфікації під дев’ятим номером, залишився останній бар’єр в особі іспанки Паули Бадоса-Хіберт.
 
Водночас двоє інших українських учасників «кваліфайн-сесії» — Сергій Стаховський та Ангеліна Калініна — зійшли з дистанції в другому раунді. Досвідчений Стах програв Луці Ванні з Італії (4:6, 6:7), а 21-річна Геля поступилася Джеймі Лоуб із США (3:6, 4:6).
 
Іще раніше кваліфікацію «АО» залишила Катерина Завацька, не встоявши під натиском господарки кортів Олівії Роговської — 1:6, 4:6.
 
Особлива увага до кваліфікаційних баталій прикута з боку першої ракетки України Еліни Світоліної, адже саме тут має визначитися її суперниця на старті цьогорічного «Аустреліен оупен».
 
Натомість суперниці інших українських тенісисток, які напряму потрапили до «основи» «АО»-2019, уже відомі: Цуренко гратиме з росіянкою Катериною Александровою, Катериній Козловій опонуватиме Вікторія Кужмова зі Словаччини, а юна Даяна Ястремська поміряється силами з досвідченою австралійкою Самантою Стосур.