Трамп з дружиною несподівано прилетіли на американську військову базу в Іраку

28.12.2018
Трамп з дружиною несподівано прилетіли на американську військову базу в Іраку

Трамп прилетів до Іраку, щоб зам’яти скандал навколо виведення військ із Сирії.

Президент США Дональд Трамп із дружиною Меланією пізно в середу, 26 грудня, прилетів iз неоголошеним візитом до американських військових в Іраку.
 
 
Прес-секретарка Білого дому Сара Сандерс повідомила, що президент завітав до військових, щоб «подякувати їм за службу, їхній успіх, їхню пожертву та побажати їм щасливого Різдва».
 
 
Як зазначають американські ЗМІ, візит глави Білого дому не було анонсовано і він виявився сюрпризом для американських солдатів. У цій поїздці президентське подружжя супроводжував радник iз національної безпеки Джон Болтон. 
 
Це перший візит Трампа до американських військових у зонах бойових дій iз моменту вступу на посаду. На території Іраку перебувають кілька військових баз США. Чисельність військового контингенту становить близько 5 тисяч осіб. З міркувань безпеки такі візити ніколи не анонсують заздалегідь. Візит тривав три години. 
 
У розмові з журналістами на авіабазі «Аль-Асад» поблизу Багдада Трамп заявив, що Сполучені Штати не планують виводити свої війська з Іраку та зможуть використати свою військову присутність у цій країні як базу, якщо недруги захочуть «щось зробити в Сирії», передає агенція «Рейтер».
 
Частина американських та європейських аналітиків вважає, що візит Трампа до Іраку був спробою зам’яти скандал навколо його рішення від 19 грудня вивести американські війська з Сирії.
 
Американський президент і під час перебування в Іраку вкотре запевнив, що його рішення стосовно виведення військ iз Сирії — правильне.
 
«Я вважаю, що багато людей готові погодитися з моїм ходом думок. Настав час для нас почати використовувати свою голову», — сказав він. За словами Трампа, військова присутність США в Сирії ніколи не планувалася як постійна. «Вісім років тому ми оголосили, що направляємо туди військових на три місяці, але так і залишилися там. А тепер ми робимо правильні речі і доведемо це до кінця», — сказав Трамп. 
 
Рішення Трампа піти з Сирії і фактично віддати країну на поталу Росії та Ірану викликало критику з боку низки членів Сенату США, у тому числі республіканців, а також європейських лідерів. Наступного дня глава Пентагону Джеймс Меттіс оголосив про свою відставку. Аналогічне рішення прийняв спецпредставник США у міжнародній коаліції для боротьби з «Ісламською державою»  Бретт Макгурк.
 
Маттіс має репутацію поміркованого міністра, який міг стримати Трампа від непродуманих рішень у військовій сфері, зазначає агенція «Рейтер». Після його відставки у військовій та зовнішній політиці адміністрації Трампа утвориться ще більший хаос. Трамп призначив уже з 1 січня виконуючим обов’язки міністра оборони країни заступника Меттіса Патріка Шанахана.  
 
Рішення Трампа вивести американських військових із Сирії критикують у США та Європі. Міністер оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн заявила, що бойовики «Ісламської держави» ще не повністю розгромлені.
 
Бундесвер планує й надалі брати участь в антитерористичній коаліції.  
 
«Ми перебуваємо там також разом iз багатьма дружніми європейськими державами та країнами мусульманського світу, які прагнуть запобігти відродженню терору «ІД», — додала фон дер Ляєн.
 
За її словами, плани Бундесверу в цьому регіоні залишаються незмінними. Президент Франції Емманюель Макрон також піддав критиці рішення Трампа та повідомив, що його країна залишиться у складі антитерористичної коаліції у Сирії. 
 
Щодо цього в Трампа своя думка: він вважає, що Сполучені Штати більше не можуть виконувати роль «світового жандарма». Мовляв, несправедливо, коли США та їхні збройні сили використовують інші країни для власного захисту.
 
Дорогою з Іраку до США літак з американським президентом Дональдом Трампом зробив зупинку в авіабазі Рам­штайн у ФРН, розташованій у федеральній землі Рейнланд-Пфальц, де дислокуються американські військові.
 
27 грудня Трамп розписався на червоних бейсболках зі своїм передвиборчим слоганом «Зробимо Америку знову великою» (Make America Great Again), позуючи для селфі, і потиснув руки десяткам солдатів, поки його літак проводив дозаправку на зворотному рейсі з Іраку.