Виверження вулкана Етна на Сицилії спровокувало землетрус

28.12.2018
На острові Сицилія триває виверження найбільшого вулкана Європи Етна — у переддень свята Різдва 24 грудня той випустив стовп диму і попелу.
 
Перед цим зафіксували підземні поштовхи, найпотужніший був магнітудою 4,3. Інформації про постраждалих після першого землетрусу не надходило.
 
Аеропорт розташованого неподалік вулкана міста Катанія тимчасово не працював.
 
Але після виверження Етни на Сицилії надалі тривають поштовхи. У середу, 26 грудня, зафіксували черговий землетрус магнітудою 4.8.
 
Основний удар стався в області, розташованій приблизно за 30 кілометрів на північ від Катанії.
 
Серед ночі багато людей були змушені залишити свої будинки і спати в автомобілях, повідомляє «Рейтер». Землетрус видавався дуже потужним, оскільки його епіцентр був відносно неглибоко — на глибині кiлометра, кажуть очевидці.
 
Пошкоджень зазнали здебільшого старі будівлі в містах Санта-Венеріна і Цафферана-Етна. Тут зруйновано кілька старовинних церков.
 
За словами чиновників, близько 30 осіб отримали поранення, переважно внаслідок падіння кам’яної кладки, коли люди вибігали зі своїх будинків. Близько 10 осіб доправили в лікарні.
 
На щастя, серйозних поранень ніхто не зазнав. На місці події працюють бригади швидкої допомоги і пожежники. 
 
Етна хоч і належить до природних пам’яток, що перебувають під охороною ЮНЕСКО, та життя сицилійцям псує регулярно. Кількість тільки зареєстрованих вивержень вулкана становить не менше 190.
 
Сама назва Етна походить від арабського і в перекладі означає «Гора вогню». Згідно з різними даними, в горі Етна розташовано від 200 до 400 вулканічних кратерів.
 
У середньому кожні три місяці один iз них викидає потоки лави. Селяни з навколишніх поселень іноді називають Етну vipera — «гадюка», через те, що під час вивержень потоки лави знищують житло і врожай.