Руслан Савлохов залишив посаду головного тренера збірної з вільної боротьби

19.12.2018
Руслан Савлохов залишив посаду головного тренера збірної з вільної боротьби

Останньою олімпійською медаллю українських «вільників» була срібна нагорода Валерія Андрійцева на Іграх у Лондоні-2012. (Фото з сайта http://www.nusta.edu.ua.)

У вітчизняних «вільників» — новий головний тренер.
 
 
Упродовж 15 минулих років цей пост обіймав Руслан Савлохов, і завдяки його плідній роботі збірна України здобула чималу кількість престижних нагород.
 
 
Що важливо, з нагородами його підопічні регулярно поверталися й з олімпіад.
 
 
В Афінах-2004 Ельбрус Тедеєв приніс українській команді «золото»; Пекінські ігри-2008 зі «сріблом» завершили Василь Федоришин та Андрій Стадник, а Тарас Данько отримав «бронзу». У Лондоні-2012 на срібну сходинку п’єдесталу зійшов Валерій Андрійцев.
 
Водночас виступ наших «вільників» на літніх Іграх-2016 у Ріо виявився для команди Савлохова «холостим», змусивши його опонентів заговорити про «хворобливий стан» вільної боротьби в Україні.
 
Додатковим аргументом на користь кадрових змін у тренерському штабі збірної став її безмедальний виступ на чемпіонаті Європи-2017 в Сербії, після чого поява нових облич на чолі української вільної боротьби стала невідворотною.
 
Зрештою, вийшло так, що новий очільник на чолі збірної зміг з’явитися лише після того, як змінилося керівництво Асоціації боротьби України.
 
Тривалий час цю організацію очолював титулований вихованець Савлохова — Ельбрус Тедеєв.
 
Однак щойно в ній відбулася практично повна заміна керівної адміністрації, котру очолив Олег Кравченко, Савлохов більше не прагнув триматися за посаду головного тренера.
 
На це місце нове керівництво АБУ запропонувало кандидатуру знаного в борцівському світі спеціаліста Григорія Данька. Нехай і не з першої спроби, однак міністерська комісія таки затвердила бронзового призера чемпіонату світу-1981, завідувача кафедри єдиноборств Національного університету фізичної культури та спорту на цю високу посаду.
 
Про деталі підкилимної боротьби в коментарі телеканалу ZIK розповів Андрій Стадник, який активно виступав за зміни у вітчизняній вільній боротьбі: «Від самого початку на пост головного тренера Асоціація боротьби України рекомендувала Григорія Данька. Але комісія «спортивного» міністерства проігнорувала рекомендації АБУ, обравши на посади головного та державного тренерів зовсім інших людей — Олександра Захарука та Діну Харенко відповідно. Зрозуміло, що відбувалося протистояння з командою Савлохова, який намагається залишити при керівництві своїх людей». 
 
Зрештою, як пояснив срібний призер Пекінської олімпіади-2008, протиборчим сторонам удалося дійти компромісу: Харенко залишили держтренером, а головним тренером затвердили Данька.
 
«Потрібно об’єднатися заради результату, наша головна задача — Олімпіада в Токіо-2020. На жаль, останнім часом вітчизняні «вільники» не показували високих здобутків, і мене це дуже бентежило. Тож заради прогресу я вирішив підтримати кандидатуру Данька, котру запропонувало нове керівництво АБУ», — наголосив міністр молоді та спорту Ігор Жданов.
 
З огляду на очевидний спад у результатах українських «вільників» на їхнього нового голов­ного тренера, котрий до роботи приступить iз нового року, очікує непроста робота. Як наголосив Григорій Данько, перш за все, команді потрібно повернути переможний дух, втрачений нею останнім часом. 
 
«Сьогодні у команди немає психолога. Ми втратили синдром переможця. Це потрібно відновити в першу чергу. Потрібно, щоб хлопці повірили, що вони можуть перемагати.Також потрібно змінити і методику підготовки. Не можна, звичайно, старого забувати, але впроваджувати нове — необхідно», — відзначив Григорій Данько.