Конференція ООН з клімату узгодила «інструкцію для користувачів»

18.12.2018
Двадцять четверта Всесвітня конференція ООН iз захисту клімату, яка впродовж двох тижнів відбувалася в польському місті Катовіце, мала закінчитися минулої п’ятниці, 14 грудня.
 
Натомість делегаціям iз близько 200 країн світу знадобилася ще одна додаткова доба для узгодження кінцевого документа, який був підписаний лише ввечері в суботу. 
 
Це узгоджений пакет заходів для реалізації Паризької угоди з клімату 2015 року на 156 сторінках, в якому описуються правила звітності та моніторингу, а також порядок спільних дій зі зменшення кількості викидів парникових газів.
 
Завдяки цим домовленостям Паризька угода з клімату зможе запрацювати з 2020 року. Учасники конференції охрестили цей документ «керівництвом до дії» чи «інструкцією користувачів». 
 
Утiм деякі фахівці кажуть, що угода недостатньо сувора, зважаючи на терміновість кліматичних проблем. Як сказав один iз делегатів про кінцевий документ, «це те, що можливо, але не те, що необхідно».
 
З остаточного тек­сту Катовіцької книги правил учасники цьогорічної конференції вилучили положення, яке зобов’язувало держави декларувати поліпшення своїх стратегій розвитку з огляду на клімат. Чергова спроба прийняти це положення відбудеться за рік у Чилі.
 
Домовленості, укладені в Катовіце, мають забезпечити дотримання цілей Паризької угоди, яку три роки тому підписали 194 країни.
 
Метою угоди є стримати підвищення температури у світі в межах 2 градусів за Цельсієм до кінця століття в порівнянні з рівнем доіндустріальної доби. Щодо деяких питань країни не знайшли спільної мови, домовившись узгодити це наступного року. 
 
Найбільш жваві дебати під час конференції відбувалися навколо надання квот і дотацій. Загальні правила передбачають гнучкість для бідніших країн, які прагнуть компенсації за вплив підвищення температури.
 
Незважаючи на те, що кінцевий документ усе ж удалося узгодити, країни-учасники конференції не взяли на себе жодних нових додаткових зобов’язань.
 
Перед початком конференції був оприлюднений документ Міжурядової групи експертів зі змін клімату. В ньому вчені підтвердили, що для уникнення незворотних наслідків потрібно, щоб підвищення температури планети не перевищувало півтора градуса Цельсія. Для цього всі країни світу до 2030 року повинні скоротити викиди парникових газів майже на 50%.
 
У звіті зазначено, що ситуація, якщо не вжити заходів, набере катастрофічних масштабів уже цього століття: середня температура планети підвищиться майже на три градуси Цельсія. При цьо­му підвищення температури навіть на 1,5 градуса за Цельсієм може призвести до довгострокових і незворотних змін у природі та загибелі цілих екосистем.
 
У суботу ввечері на заключному засіданні конференції був зачитаний лист Генсека ООН Антоніу Гуттереша, який упродовж двох тижнів конференції тричі приїздив до Катовіце, щоб натиснути на учасників переговорів.
 
У ньому Гуттереш запевнив, що боротьба не закінчена. Він також повідомив про свої нові цілі при підготовці чергового кліматичного саміту в вересні 2019 року в Чилі. 
 
Після завершення саміту Держдеп США заявив, що позиція американської адміністрації стосовно Паризької угоди залишається незмінною.
 
«США мають намір вийти з Паризької угоди за відсутності умов, більш сприятливих для американського народу. США не беруть на себе жодних обтяжень чи фінансових зобов’язань на підтримку Паризької угоди і не дозволять використовувати угоду з клімату як засіб перерозподілу багатств», — говориться в заяві Дер­ж­­­департаменту США.
 
За такої позиції Вашингтона важко підтримувати чистоту у спільному домі, коли всі прибирають, а найбільш неохайний постійно смітить.