Внутрішні ціни на ячмінь і кукурудзу занижені, а пшениця скрізь у тренді

18.12.2018
Внутрішні ціни на ячмінь і кукурудзу занижені, а пшениця скрізь у тренді

Притримаємо — продамо вигідніше

У першій половині грудня на головних зернових майданчиках світу ціни зростали. Зниження експертами FAO прогнозу світового виробництва пшениці в 2018/19 маркетинговому році до 725,1 (-2,8) мільйона тонн та біржова активність підтримали стабільний попит на неї.
 
За словами Валерії Пекін, аналітика компанії «Фенікс-Агро», низькі темпи експорту американської пшениці на світові ринки, які в поточному сезоні оцінюються в 10,4 мільйона тонн (мінімальний показник за останні 15 років), та затримка Єгиптом акредитивів на виплату вже закуплених партій пшениці підсилили ажіотаж на цьому ринку.
 
На біржі Чикаго СВОТ котирування кукурудзи теж пішло вгору. Збереження активного експорту кукурудзи зі США на світові ринки та висока активність спекулятивних продажів на біржі стали фактором зро­стання.
 
На експортному ринку України також фіксувалося підвищення цін на пшеницю, викликане зростанням котирувань на світових біржах. Найбільш істотне здорожчання відбулося в сегменті фуражної пшениці через стабільний попит на неї. Тим часом низькі темпи торгівлі зумовили зниження максимальних цін на ячмінь.
 
Незважаючи на невелике зменшення попиту імпортерів, найбільш активною експортною культурою залишалася фуражна кукурудза.
 
Пропозиції по зерновій кукурудзі, за повідомленням сайту Agravery, надходили минулого тижня за цінами в межах 163—170 доларів за тонну FOB із постачанням у грудні, що трохи вище, ніж на початку цього місяця.
 
На внутрішньому ж ринку відзначається значне скорочення пропозиції. На сьогодні аграрії утримуються від продажів зерна, очікуючи зростання закупівельних цін.

Олія і міжнародна політика 

На соєвому майданчику на Чиказькій біржі СВОТ зафіксовано значне укріплення цін. Висока активність спекулятивних продажів на біржі та рішення американського президента Трампа не проводити додаткове підвищення мит на китайські товари оживили ринок попри відсутність фактичних відвантажень та оновлений прогноз високого виробництва соєвих бобів у Бразилії.
 
На думку експерта Валерії Пекін, підвищення котирувань сировини на біржі СВОТ стимулювали ф’ючерси соєвої олії розвиватися в підвищувальній динаміці: отримані у підсумку 628,3 долара за тонну — це плюс 15 доларів до ціни попереднього тижня.
 
Соняшникова олія на майданчику ЕС FOB Роттердам також додала 20 доларів на тонні й зафіксувалася на рівні 680 доларів за тонну.
 
На експортному ринку соняшникової олії спостерігалося зростання цін синхронно з активізацією закупівель.
 
А от експортний ринок соняшникового шроту зазнав втрат: ціни за минулий тиждень знизилися на 20 доларів на тонні (до 200—205 дол./т на базисі FOB). Таке падіння зумовлено низькою активністю попиту на нього.
 
На внутрішньому ринку аналогічна ситуація: ціни на соняшникову олію зростають, а на соняшниковий шрот падають. Зниження ціни на кормовий продукт зумовлено також великою кількістю пропозицій на внутрішньому ринку через низьку активність експортного напрямку.
 
Внутрішній ринок сої інакший. Аграрії, вважаючи ціни на соєві боби заниженими, утримуються від продажів, створюючи дефіцит сировини на ринку.
 
Тому переробні підприємства вимушені поступово збільшувати закупівельні ціни. Така ж тенденція і на ринку соєвого шроту: ціни поступово збільшуються, враховуючи зростання вартості сировини та активнісь експортного ринку.