Херсонські фермери налагодили експорт своєї консервації до Канади

12.12.2018
Херсонські фермери налагодили експорт своєї консервації до Канади

Фермерам Білозерського району Херсонщини вдалося налагодити безперебійний експорт консервованих овочів до північної провінції Саскачеван Канади.
 
 
Основною групою покупців стали численні представники громади етнічних українців. 
 
 
Смачну продукцію реалізує мережа супермаркетів, яка спеціалізується на консервації.
 
Люди із задоволенням розкуповують приготовані за традиційно українськими рецептами консерви: огірки, квасолю, лечо.
 
 
Утім найбільший попит мають усе ж таки херсонські помідори.
 
— За літній сезон 2018 року встигли заготовити близько сорока тисяч трилітрових банок із херсонськими томатами та практично все вже розпродали — покупцями виявилися не лише мешканці Саскачевану, а й кияни, харків’яни, та мешканці інших великих міст України, — розповів Анатолій Пак, директор приватних фірм у селі Станіслав. — У наступному році можна буде сміливо нарощувати темпи виробництва. Отже, проблема збуту сільськогосподарської продукції на півдні країни успішно вирішується.
 
За словами херсонських фермерів, зараз стоїть завдання відродити колишні обсяги виробництва помідорів, огірків та кабачків, адже після окупації Криму в 2014 році їх знизили через суттєве звуження ринку збуту.
 
Тепер у повному обсязі вітамінну продукцію вирощують лише у декількох регіонах Херсонщини, а це Каховський та Олешківський райони. Однак найбільший потенціал та досвід мають фермери Голопристанського, Білозерського та Чаплинського районів Херсонщини. 
 
Цікаво, що фермери півдня України зуміли пробитися ще й до зони вільної торгівлі Ніагара, що дозволить із часом розширити експортні відносини з країнами Північної Америки, а це США, Мексика та Канада. Херсонський товар уже довів свою конкурентоспроможність на іноземному ринку: покупця приваблює висока якість продукції та відносно низька ціна.
 
— Вихід на ринок Канади — це лише перша ластівка, а освоєння північноамериканського ринку збуту продукції сприятиме розвитку української економіки та її виходу на новий рівень, — впевнений член правління бізнес-асоціації «Ми — херсонці» Дмитро Козонак. — Зараз ми шукаємо партнерів для голопристанського підприємства, яке створило ноу-хау світового масштабу — перше у світі нано-добриво у гранулах. Його унікальність полягає у здатності позитивно впливати не лише на рослини, а й на ґрунт, який завдяки цьому відновлюється.
 
Нагадаємо, раніше Херсонщина першою в Україні стала експортувати до Європи дорогий індійський шафран місцевого виробництва, кавуни, дині, а також часник. Аграрії півдня країни не збираються зупинятися на досягнутому та з часом розширять перелік смачної продукції, яку з задоволенням купують в ЄС.