Тренер із фітнесу Юлія Ненчук: «Повільне схуднення — найправильніше схуднення»

11.12.2018
Тренер із фітнесу Юлія Ненчук: «Повільне схуднення — найправильніше схуднення»

Корисне може бути смачним.

Фахівці переконують: схуднення починається не з дієти чи тренажерного залу, а з голови. А точніше — з думок і психологічних установок.

 

Непідготовлена підсвідомість розцінює кожен втрачений кілограм як загрозу виживанню. Тому боротьба за струнке тіло часто зводиться до боротьби з собою, а тяжко-важко втрачені кілограми повертаються з лишком.

 

Доведено, що 65% людей, які повторно набирають вагу впродовж року, і 85%, що досягають попередніх показників упродовж п’яти років, не були правильно налаштовані психологічно.

Про всі тонкощі схуднення «УМ» розповіла професійний реабілітолог, тренер із фітнесу та автор курсу «45 днів схуднення» Юлія Ненчук.

— Ваш революційний курс схуднення вже активно обговорюють у соцмережах. Невже можна дійсно схуднути через інтернет?
 
— Моя програма називається «45 днів схуднення», над її вдосконаленням я активно працювала не один місяць. Це нова подача ункальної та дієвої методики — відеолекції щодня, нові відео тренувань і школи догляду за тілом, ще більше підтримки і зворотного зв’язку від мене. Упродовж 45 днів наполегливо буду вести дівчат до таких результатів — схуднути назавжди на 5-10 кг i покращити свій стан здоров’я, розвинути звичку правильно харчуватись і вести здоровий спосіб життя, набути впевненості в собі і, нарешті, полюбити своє тіло. Чергова група для схуднення стартувала відучора, 10 грудня. 
 
— Дайте кілька фахових порад нашим читачам, як не набрати взимку зайвих кілограмів?
 
— Якщо ви любите біг, то взимку, особливо коли морозно, це найкращий час для укріплення свого здоров’я, адже при мінусовій температурі гинуть усі бактерії та мікроби і ви наповнюєте свої легені та кожну клітинку свого тіла кришталево чистим киснем. Худнучи взимку, ви позбавляєтесь від потреби це робити після свят, коли здоров’я вже підірване нескінченними застіллями та нездоровою їжею. До березня ви будете в прекрасній формі, а до пляжного сезону — богинею!
 
Взимку, коли знижується опірність організму до різноманітних захворювань, необхідно збагачувати організм корисною їжею та зміцнювати його фізичними вправами, тому здорове харчування та нескладні комплекси будуть у цьому дуже помічними. Холодна пора року, як правило, має на нашу психіку депресивний вплив, щоб цього не допустити, варто лише трошки більше дбати про своє тіло через  здорове харчування, фізичні вправи та приємний догляд  за тілом, і тоді хандра вас точно омине стороною. Взимку є безліч корисних сезонних овочів та фруктів, які чудово зберігають і дарують нам свої вітаміни.
 
— Чи вистачить для схуднення лише правильного харчування?
 
— На власному досвіді і за час своєї практики з людьми я переконалась, що успіх у здоровому схудненні гарантує робота в п’яти напрямках. Це харчування, тренування, догляд за тілом, емоції і звички, мотивація. Якщо людину порівняти з будинком, то харчування — це кухня в ньому, тренування — це його зовнішній вигляд, догляд за тілом — це ванна, емоції — наша турбота про будинок, а мотивація — комунікації для комфортного життя (газ, вода, світло).
 
Погодьтесь, що жити набагато приємніше в будинку, де і гарно зроблений фасад, і чудовий ремонт усередині, і фахово проведені всі комунікації. Те саме стосується нашого тіла. Для того, аби воно було здоровим і гармонійно розвиненим, потрібно слідкувати як за його зовнішнім, так і внутрішнім станом, а також за своїми думками й емоціями. Схуднення без фізичної активності і тренувань призводить до зменшення не лише жирової, а й м’язової тканини, і як результат — неестетичний зовнішній вигляд. Тренування укріплюють здоров’я, розвивають гнучкість, а хороша гнучкість — це здорові суглоби, здорові суглоби — це запорука активного довголіття.
 
— Зараз усі навколо «проповідують» правильне харчування. Як не нашкодити собі псевдоправильним харчуванням?
 
— Поняття «правильне харчування» той, хто худне,  сприймає як щось жахливо несмачне, болісно нудне і дико одноманітне. Звідси випливає і упереджене ставлення до всіх корисних продуктів. Насправді правильне харчування — це грамотне ставлення до їжі, причому як до корисної, так і до всієї, яку такою назвати не можна. Нерідко ті, хто худне, в питаннях здорового харчування керуються своєю особистою думкою. У пошуках «істини» ви отримуєте інформацію від знайомих, з iнтернету, книг із дієтології, які не мають у своїй основі нічого наукового. Тому знання ваші сильно розмиті: неточні або зовсім помилкові. Ви можете комбінувати продукти, які слід вживати роздільно, відмовлятися від корисних продуктів, замінюючи їх «ерзацами».
 
Візьміть їжу в союзники. Виробіть в собі корисну звичку харчуватися правильно, з користю для тіла. Навчіться готувати смачно прості продукти, подавайте їх красиво сервірованими. Не їжте на бігу, і зовсім скоро ви полюбите те, що їсте, а їжа буде наповнювати вас енергією і не перетвориться у вашому тілі на зайві кілограми. Тільки люди з правильним ставленням до їжі, які не сприймають повноту шлунка за ситість, бажання з’їсти все і відразу за голод, рідко переїдають і здатні утримувати ідеальну вагу без особливих зусиль.
 
— Чи можна схуднути за тиждень?
 
— Зайві кілограми набираються не за один день. Відповідно, й скидатися вони будуть також не за один день. Це необхідно прийняти як фізіологічну данність. Повільне схуднення — найправильніше схуднення. Все, що обіцяють нам з екранів телевізорів і зі сторінок глянцевих журналів тітки і дядьки з красивими підтягнутими тілами, — це маркетинг для ледачих, а не здорове схуднення. Дивлячись на Аполлонів і Венер, що рекламують товари для схуднення, ви закохуєтеся в саму ідею стати таким же гарним, струнким і підтягнутим, як ці люди. Але споглядаючи фінальний результат, ви не оцінюєте обсяг реально докладених зусиль, які необхідні для його досягнення.
 
— Із чого почати схудненння, щоб побачити результат уже за кілька тижнів?
 
— Фактично, читаючи моє інтерв’ю, ви вже готові розпочати нове життя, сповнене радості, любові і турботи до себе, все, що вам потрібно, — зберегти ці рекомендації і почати діяти. Просто зараз! Почніть із найменшого: день за днем замінюйте шкідливі продукти на корисні, нехай на початку у вашому раціоні буде три з п’яти страв, корисних для вашого організму і здоров’я, і поступово витісняйте шкідливі продукти. Почніть щоранку робити зарядку (руханку), і ваше тіло вам буде за це вдячне. Два-три рази на тижень виділіть 20-60 хв. для тренування. І пам’ятайте, що не варто одразу все робити по-максимуму, це призведе до швидкого виснаження, що нам зовсім не потрібно.
 
Щотижня збільшуйте потрошку (5-10)  кількість повторень кожної вправи. Приділіть особливу увагу тим вправам, які даються важче, а не тим, які виконували легко, адже це означає, що певні групи м’язів недостатньо міцні і потребують більшої уваги. Почніть доглядати за своїм тілом (корисні ванни або душ, скрабування, маски для тіла з обгортанням, самомасаж проблемних зон і обов’язково зволоження), звертайте увагу на свої думки та емоції, розробіть власну систему подарунків-заохочень, які не дорогі, але дуже приємні для вас. Ніколи себе не сваріть, адже ваше тіло в такому випадку буде захищатись, і вага почне рости все більше і більше. Любіть себе та своє тіло. Дорога від підніжжя гори до її вершини не може бути рівною. Підніжжя — це ваша нинішнія вага, а вершина — ваші ідеальні форми і заповітні цифри на вагах. Навчіться приймати свою недосконалість і не зводьте її в ранг трагедії. 
 
— Яку роль відіграє мотивація у схудненні?
 
— Звичка жити «з понеділка» — не найкорисніша для вас, якщо ви зібралися схуднути. Пошук кращого моменту, щоб почати вдосконалювати себе, може ніколи не закінчитися. Жити потрібно тут і зараз. І худнути потрібно починати з сьогоднішнього дня. Мотивація не дасть вам звернути з півшляху, а навпаки — допоможе довести справу до кінця. Мотивація — це паливо на шляху до ваших цілей, і його потрібно періодично доливати. Знайдіть правильне оточення і/або напарника. Спільні цілі додають сил. Кожна з нас — продукт середовища. А оточення — це головний біль при зміні переконань, звичок і відмові від будь-якої залежності.
 
Воно завжди буде чинити опір вашим змінам, поки ви не доведете на особистому прикладі, що зробили правильний вибір. Тому дуже важливо оточити себе правильним колом спілкування, де ви зможете знайти розуміння і підтримку. Придумайте і дотримуйтесь власної системи подарунків. Це один з ефективних методів заохочення до дій та визнання зробленої роботи, навіть якщо вона була незначною і ви припускались помилок у процесі. Подарунки не мають бути коштовними, це можуть бути приємні дрібнички, наприклад похід на манікюр чи до косметолога, відвідування театру чи кіно. Те, що не має високої вартості та принесе вам чимале задоволення.
 
— Як удалося поєднувати схуднення і виховання маленької дитини? 
 
— Особисто для мене це було великою мотивацією, адже зрозуміла, що моїй донечці потрібна здорова та енергійна мама. Фізичні вправи виконувала або коли вона була у садочку, або часто разом із нею у формі гри. Доглядати за тілом нескладно, навіть із маленькою дитиною. Коли ви пояснюєте своїм діточкам все, що робите зараз, вони, як правило, з великою охотою підключаються до цієї «гри». І головне, не нервуйте, якщо вам щось не вдається. Якщо ваше маля вас відволікає, заохочуйте його все робити разом. І ви станете найкращим прикладом для своїх крихіток.
 
— Схуднення вирішує всі проблеми: здоров’я, особисте життя, кар’єрне?
 
— Думаю, ви зі мною погодитесь, що схуднення і взагалі здорове харчування — це не лише заради бажаної цифри на вагах, а, в першу чергу, для покращення самопочуття, гарного вигляду і молодості, відчуття впевненості в собі й адекватного самосприйняття, легкості у тілі та думках, захоплюючих поглядів, сексуальності, енергійності й звичайного жіночого щастя, такого як, наприклад, покупка одягу, який сподобався, а не такого, щоб сховати в ньому ненависне тіло, нижньої білизни, яка підкреслить ваше бездоганне тіло. Це значно більше, ніж позначка на вазі та сантиметрі, ми ж не худнемо заради того, щоб схуднути? 
 
Круто бути наповненою, радісною, відчувати своє тіло і свою глибинну сексуальність. Круто, коли жінка керує своїм тілом. Круто, коли вона вміє сміятися жваво, яскраво і заразливо, так що всі люди довкола починають розквітати. Круто, коли жінка вміє жити повним життям й отримувати радість навіть від дрібниць. Це дійсно приваблива жінка. А просто перебувати весь час у гонитві за бажаною вагою, жити на межі зриву і рахувати калорії — це зовсім не круто.