В Українському домі на «круглому столі» обговорили наслідки російської агресії

07.12.2018
В Українському домі на «круглому столі» обговорили наслідки російської агресії

А стіл таки дійсно круглий.

Символічним є те, що саме 6 грудня, в День Збройних сил України, в Києві в Українському домі проходив «круглий стіл» на тему: «Збройна агресія Росії: виклики світового порядку та рішення для України».
 
Подія  зініційована громадськістю та професійними спільнотами як реакція на вимоги часу.
 
Організаторами зустрічі були ГО «Відкрита Україна» та Британо-українська торговельна палата.
 
У дискусії взяли участь представники органів законодавчої влади (нардепи та голови парламентських комітетів), судді (голова Конституційного Суду України, голова Ради суддів України, судді Касаційного кримінального суду, Касаційного цивільного суду, Касаційного господарського суду), представники органів виконавчої влади, правоохоронних органів (прокуратури), Міноборони України, дипломати, відомі експерти у сфері права, військові експерти та правозахисники, представники посольств іноземних держав в Україні, міжнародних i неурядових організацій, правничих шкіл нашої держави, організацій профільного спрямування, іноземних бізнес-палат в Україні та міжнародні експерти (США, Велика Британія).
 
Наголосимо, що захід подібного представницького рівня не мав аналогів за весь період війни Росії проти України. У роботі «круглого столу» взяли участь близько 100 осіб , з яких половина — як спікери (у форматах доповідей або тез). Інші учасники заходу мали можливість скористатися репліками.
 
Основна мета зустрічі була досягнута, адже відбувся обмін думками між представниками органів влади та правниками, дипломатами, науковцями, військовими експертами, громадським сектором щодо задіювання правових, дипломатичних i політичних заходів із метою захисту територіальної цілісності й незалежності України в умовах збройної агресії Росії. 
 
Крім того, основним лейтмотивом заходу стала всеохопна дискусія про історичні передумови збройної агресії Росії та її наслідки, виклики, які постають перед світовою спільнотою та безпосередньо Україною на п’ятий рік війни. Також було розроблено «план дій України».