ЄС тестує детектори брехні для контролю на кордоні

05.12.2018
Вже невдовзі на в’їзді в Євросоюз на кордоні вас зустрічатимуть не прикордонники, а спеціальна комп’ютерна програма. Принаймні, такі є плани, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Анімований поліцейський на екрані перевірить усі ваші документи, зокрема попросить показати закордонний паспорт та надати докази фінансової спроможності мандрівника. А також розпитає про вміст валізи або мету подорожі.
 
Відповіді знімають на відеокамеру й одразу ж аналізують. Очікується, що нове спеціально розроблене програмне забезпечення зможе за виразом обличчя визначити, чи бреше людина, яка перетинає кордон ЄС.
 
Якщо ви успішно про­йдете цей своєрідній детектор брехні, перевірка з боку співробітників прикордонної служби буде короткою. В іншому ж разі приїжджому доведеться пройти розширену процедуру прикордонного і митного контролю.
 
У 2019-му комп’ютерну програму в тестовому режимі встановлять на окремих прикордонних ділянках уздовж зовнішнього кордону ЄС, зокрема, в Литві, Угорщині та Греції.
 
Автоматична система прикордонного контролю із вбудованим детектором брехні та цифровим поліцейським є частиною спільного дослідницького проекту iBorderControl, який здійснюють, зокрема, угорські поліцейські, литовські прикордонники та університет імені Лейбніца у Ганновері. Мета проекту вартістю 4,5 мільйона євро — зробити прикордонний контроль під час в’їзду в ЄС швидшим і надійнішим.
 
Щороку на територію ЄС в’їжджають близько 700 мільйонів людей. І ця цифра постійно зростає. Нова комп’ютерна система прикордонного контролю по­кликана допомогти прикордонникам виявляти у великому потоці подорожуючих нелегальних мігрантів та пов’язаних iз кримінальним світом людей. 
 
Наразі Інститут правової інформатики при Університеті імені Лейбніца в Ганновері аналізує можливі ризики такого збору персональних даних, а також етичні й правові аспекти запровадження нової програми прикордонного контролю.