«Вітаємо, ви виграли авто!»: поліція попереджає тернополян про телефонну аферу

05.12.2018
«Вітаємо, ви виграли авто!»: поліція попереджає тернополян про телефонну аферу

Відділ комунікації поліції Тернопільської області звернувся до населення з попередженням про добре (навіть на думку правоохоронців) сплановану аферу, на гачок якої потрапило і віддало гроші шахраям уже чимало людей.
 
 
А відбувається все, за роз’ясненням співробітників тернопільської поліції, наступним чином. На мобільний надходить меседж, у якому повідомляється про виграш недешевої іномарки.
 
 
А для правдивості додається й посилання на сайт, за яким можна перейти та пересвідчитися у буцімто правдивості повідомлення.
 
У розділі сайта, здебільшого під назвою «Суперакція», «призер» може дізнатися, що авто виграв лише тому, що користувався, приміром, послугами платіжних терміналів чи банківськими послугами через телефон.
 
Відтак якщо жертва афери ще має сумнів щодо того, яким чином її номер телефону потрапив у розіграш, то після такого пояснення він, як правило, зникає. До речі, для більшої правдивості в тексті зазначається, що всі дані надавалися з дозволу Міністерства фінансів і Міністерства зв’язку України (хоч останнього ж не існує вже вісім років). 
 
Але ідемо далі. Під час телефонного дзвінка на зазначений номер невідомий менеджер мило запевняє, що за авто навіть не потрібно їхати — його доставлять на вказану адресу.
 
Потрібно «всього лише» сплатити відсоток від вартості автомобіля, ціна якого орієнтовно 350—400 тисяч гривень.
 
Після цього майже власник іномарки поспішає сплатити цей «державний податок», який нібито зобов’язані сплачувати всі, хто отримує якийсь крупний виграш.
 
В ейфорії від раптової удачі люди навіть забувають поцікавитись, чи є якісь документи, які б засвідчували оформлення транспортного засобу на певну особу, підтвердження оплати тощо.
 
Вже аж після того, коли після перерахування коштів телефон «менеджера» перестає відповідати, а посилання на сайт стає неактивним, люди розуміють, що їх підступно обдурили, та звертаються в поліцію.
 
«Тож укотре застерігаємо: безкоштовний сир — лише у мишоловці! Аби не потрапити на гачок шахраїв, потрібно хоча б в інтернеті перевірити, чи взагалі були такі акції і про що загалом ідеться. А в інтернеті, до речі, сьогодні можна знайти й перевірити практично будь-яку інформацію. Зателефонуйте до офіційних представників автомобільної компанії, спробуйте принаймні «погуглити» телефонний номер, з якого вам надіслали смс, адже відомі шахрайські номери вже давно є в мережі. Чимало там й інформаційних застережень про такі шахрайства. Тож будьте розсудливими!» — закликають земляків співробітники поліції.