Баскетбольна збірна України відчутно зменшила свої шанси на участь у «мундіалі»

05.12.2018
Баскетбольна збірна України відчутно зменшила свої шанси на участь у «мундіалі»

Через травму коліна Олександр Кобець (гравець американського «Кепітал Сіті Гоу-Гоу») не зміг допомогти збірній України в матчі з іспанцями. (Фото з сайта fbu.ua)

Для будь-якої національної команди участь у чемпіонаті світу — це визнання її високого класу, а заодно — й підтвердження організаційних зусиль спортивних функціонерів.
 
 
Перше потрапляння збірної України на «мундіаль», котре стало можливим завдяки сенсаційному шостому місцю на ЧЄ-2013, було сприйняте як тріумф.
 
 
Без сумніву, подібного успіху прагне й нове керівництво ФБУ на чолі з Михайлом Бродським.
 
Щоправда, тепер, аби потрапити на планетарний форум, національним збірним потрібно долати класичний відбірковий турнір. І, за два тури до його завершення, «синьо-жовті» мають зовсім не багато шансів на поїздку до Китаю.
 
Готуючись до передостанньої серії кваліфікаційного марафону, голов­ний тренер української команди Євген Мурзін заявив, що для сприятливого завершення відбору його підопічним потрібно здобути три перемоги в чотирьох заключних матчах.
 
Своїм правом на одну помилку «синьо-жовті», так би мовити, вже скористалися, коли, слідом за яскравою перемогою над Словенією в Запоріжжі, програли в гостях фавориту групи — збірній Іспанії.
 
Тепер же підопічні Мурзіна мусять лише перемагати. Утім навіть перемоги в заключних двох поєдинках кваліфікації — над Чорногорією та Словенією — не гарантують команді Мурзіна на сто відсотків участь в чемпіонаті світу, адже в боротьбі за останню, третю, перепустку для нашої групи «синьо-жовтим» потрібно сподіватися, зокрема й на осічки конкурентів.
 
Наразі українські баскетболісти посідають у своїй «пульці» непрохідне п’яте місце. І, якщо, приміром, збірну Чорногорії підопічні Мурзіна матимуть шанс обійти завдяки переконливій перемозі в очному протистоянні, то для обгону латвійців «синьо-жовтим» не обійтися без допомоги спортивної фортуни, адже можливостей самостійно пригальмувати прибалтійську збірну в нашої команди не буде.
 
Поки ж можна говорити, що, попри перебування збірної України на передостанньому місці в секстеті, команда Євгена Мурзіна демонструє у відборі на ЧС-2019 вельми непоганий баскетбол.
 
Інша справа — що «синьо-жовтим» бракує стабільності. Однак в умовах, коли головному тренеру постійно доводиться варіювати складом, іншого результату годі й чекати.
 
Якщо на початку вересня переграти іменитих іспанців збірній Україні допомогли наші повпреди з НБА — Олексій Лень та Святослав Михайлюк, то в матчі-відповіді жодного з них у складі вітчизняної команди не було. Вийшло так, що в цьому принциповому матчі не зміг Мурзін задіяти й тих, хто за кілька днів до матчу на Піренеях активно працював на перемогу «синьо-жовтих» у грі з чинним чемпіоном континенту — Словенією.
 
У Запоріжжі, де збірна України приймала словенців, кращими в складі господарів були талановиті молоді хлопці, котрі влітку набиралися досвіду в Літній лізі НБА, Юсуф Санон і Олександр Кобець.
 
Проте перший через клубні справи (Санон виступає за словенську «Олімпію»), а другий — через травму коліна були відсутні на матчі своєї збірної в Іспанії. Утім навіть у доволі слабкому складі «синьо-жовті» дали справжній бій титулованим іспанцям, поступившись їм, у підсумку, чотирма пунктами.
 
«Була хороша гра з обох боків, але ми здійснили занадто багато помилок. До того ж у нас була коротка лава запасних. Ми мали шанс в останній атаці, але не влучили триочковий кидок. Що вдієш, це баскетбол», — визнав Мурзін. 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група І. Туреччина — Іспанія — 71:67, Україна — Словенія — 82:54, Латвія — Чорногорія — 75:84. Іспанія — Україна — 72:68, Словенія — Латвія — 77:82, Чорногорія — Туреччина — 71:66.
Турнірне становище: Іспанія — 8 перемог/2 поразки, Туреччина — 7/3, Чорногорія, Латвія — 6/4, Україна — 5/5, Словенія — 2/8.