Українська біатлонна еліта розпочала сезон з «бронзи» в одиночному міксті в Поклюці

04.12.2018
Українська біатлонна еліта розпочала сезон з «бронзи» в одиночному міксті в Поклюці

Анастасія Меркушина та Артем Тищенко принесли українській біатлонній збірній першу нагороду нового Кубка світу. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Право в нинішньому сезоні дати старт Кубку світу отримала словенська Поклюка, котра замінила в цій ролі шведський Оберхоф, на який у поточному календарі покладені обов’язки господаря березневого чемпіонату світу.
 
 
Вочевидь саме «під планетарний форум» і формувався план підготовки українських біатлоністів, утім і пасти задніх на старті сезону вітчизняні «стріляючі лижники» також не планують.
Уже в дебютній гонці Кубка світу, котрою була одиночна мікст-естафета, українська збірна здобула медаль.
 
Продемонструвавши на двох практично ідеальну стрільбу, Анастасія Меркушина та Артем Тищенко піднялися на бронзову сходинку п’єдесталу.
 
Загалом, на чотирьох вогневих рубежах Настя та Артем припустилися лише одного промаху, котрий, вочевидь, не дозволив синьо-жовтій команді поборотися за вищу позицію.
 
Цілком імовірно, що, якби у Тищенка на остан­ньому рубежі не здригнулася рука, боровся б він за «золото» з норвежцем Ларсом-Хельге Біркландом та австрійцем Сімоном Едером. Однак, як часто буває у наших біатлоністів, усе перекреслив невлучний останній постріл.
 
Хоча, думається, й бронзова нагорода Кубка світу для 24-річного Тищенка та 23-річної Меркушиної виглядає серйозним досягненням.
 
«Кращого старту, думаю, і бути не могло. Це мотивація для всіх спортсменів! Упевнений, що можна боротися за хороші результати в цьо­му сезоні. Всі чекали цей старт: і спортсмени, і тренери, і всі вболівальники. Тому я дуже задоволений тим, що команда так виступила: вийшло потрапити на подіум і показали ту роботу, яку ми робили з концентрацією на цю гонку», — сказав головний тренер чоловічої збірної України словак Юрай Санітра.
 
З огляду на такий дебют медального продовження естафетного дня чекали й класичної мікст-естафети, на котру українська команда заявила вельми потужний колектив: Віту Семеренко, Олену Підгрушну, Сергія Семенова та Артема Приму. Однак, маючи за своїми плечима величезний змагальний досвід, досягти високого результату наші біатлоністи не змогли, значно програвши конкурентам у швидкості.
 
Обійшовшись без штрафних кіл, синьо-жовті все ж не змогли піднятися вище дев’ятої позиції. Думається, навіть якби не було двох промахів Семеренко та трьох пострілів у «молоко» Прими, українська естафета все-одно б залишилася поза «призами», адже в кінцевому підсумку переможців — французів — та українців на фініші розділи більше двох хвилин. Занадто вже повільними виглядали наші «стріляючі лижники» на трасі в Поклюці.
 
«Для першого старту в сезоні виступив непогано», — відзначив Сергій Семенов. Натомість його колега, капітан жіночої команди Олена Підгрушна наголосила, що «завжди хочеться більшого».
 
А чи не найбільше в очікуванні естафетних успіхів синьо-жовтих перебував новий наставник команди українських біатлоністок — росіянин Андрій Прокунін. Після першого змагального дня в Поклюці він демонстрував спокій і поміркованість: «Радіємо тому, що маємо, й рухаємося далі».