Нове «обличчя Грузії»: президентські вибори виграла колишній дипломат Саломе Зурабішвілі

30.11.2018
Нове «обличчя Грузії»: президентські вибори виграла колишній дипломат Саломе Зурабішвілі

У Грузії народ востаннє вибрав президента. Наступного разу главу держави обиратиме парламент. (Фото з сайта ffshoreview.eu.)

Новим президентом Грузії стане Саломе Зурабішвілі, екс-глава МЗС, репатріантка з Франції.
 
 
Незалежна кандидатка, яку підтримує керівна партія «Грузинська мрія» мільярдера Бедзіни Іванішвілі, переконливо перемогла опозиційного суперника від Об’єднаного національного фронту під проводом екс-президента Міхеїла Саакашвілі — Ґріґола Вашадзе.
 
Після підрахунку голосів з 99% виборчих дільниць, Центральна виборча комісія повідомила вчора, що за Зурабішвілі у другому турі проголосувало 59,61% виборців.
 
Натомість за опозиціонера Ґріґола Вашадзе свої голоси віддали 40,39% грузинів.
 
Частина лідерів опозиції звинуватила партію влади «Грузинська мрія» у фальсифікації результатів голосування. Адже в першому турі суперники набрали фактично рівну кількість голосів: Зурабішвілі — 38,64 відсотка, а Вашадзе — 37,74.
 
До того ж опитування громадської думки показували, що в другому турі Вашадзе переможе з відривом у приблизно три відсотки голосів. Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі закликав прибічників Об’єднаного національного фронту до «акцій громадянської непокори».
 
Другий тур президентських виборів у Грузії відзначився жорстокою і брудною ви­борчою кампанією. Організації, котрі спостерігали за перебігом голосування, вказали на численні порушення виборчого законодавства, зокрема  на зловживання, фальшування, підкуп голосів, залякування і шантаж.
 
Фактично це було змагання не Зурабішвілі і Вашадзе, а політичних ваговиків, які стоять за ними: Іванішвілі та Саакашвілі.
 
Перед другим туром фактично зникли білборди Зурабішвілі, а замість них з’явилася агітація Іванішвілі, зокрема обіцянки «списати» борги перед банківськими установами 600 тисячам грузинів. Як тут встояти?!
 
Ті, хто голосував за опозиційного кандидата, відверто заявляли про надію на повернення Саакашвілі, щоб той звільнив численних членів своєї колишньої команди, кинутих до в’язниць. Хто підтримував кандидата влади, сподівався ніколи більше не бачити Саакашвілі в Грузії. 
 
То чи варта була ця боротьба таких емоцій? Нинішні ви­бори президента Грузії стали історичними. По-перше, ці вибори — останні всенародні прямі вибори президента Грузії.
 
Згідно з конституційними змінами, які грузинський парламент ухвалив у жовтні 2017-го, вже на наступних виборах, 2024 року,  обирати главу Грузії буде спеціальна колегія виборників.
 
Країна переходить до парламентської форми правління.
 
У Грузії правляча партія зробила те, що й у сусідній Вірменії, — перебрала на себе всю повноту влади в надії правити безкінечно довго. 
 
По-друге, нова Конституція, яка набуде чинності після інавгурації обраного президента, значно обмежує президентські повноваження, зводячи їх до представницьких.
 
Президенту відводиться лише церемоніальна роль: приймати делегації інших країн та бути «обличчям Грузії» під час закордонних поїздок і виступів.
 
У майбутньому президент Грузії не буде вже займатися зовнішньою політикою країни, при ньому не працюватиме Рада національної безпеки, а повноваження верховного головнокомандувача він матиме лише в разі війни. При цьому термін повноважень глави держави збільшується з п’яти до шести років.
 
Але попри обмеження повноважень глави держави, боротьба за цю посаду точиться неабияка. Експерти пояснюють це тим, що вже зараз, по суті, почалася підготовка до набагато важливіших парламентських виборів, що заплановані на 2020 рік.
 
Саме від результату виборів до парламенту залежить, чи втримається при владі нинішня правляча партія «Грузинська мрія», створена й очолювана мільярдером Бідзіною Іванішвілі, або ж влада перейде до опозиції — прихильників екс-президента Міхеїла Саакашвілі.