Черкаський водоканал у скруті: держава два роки не компенсує різницю у тарифах

30.11.2018
У складному фінансовому становищі опинився Черкаський водоканал.
 
 
Бо держава заборгувала місцевим комунальним підприємствами значні кошти з компенсації різниці в тарифах.
 
 
На підприємстві «Україні молодій» пояснюють: різниця у тарифах — це невідповідність затвердженого державою тарифу фактичним витратам підприємства за надані послуги; оскільки процедура встановлення тарифів Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг для підприємств водопостачання, є складною і довготривалою — від подачі заяви до встановлення тарифів проходить більше півроку.
 
За такий проміжок часу зростають ціни на матеріали та енергоресурси, змінюється заробітна плата, і все це залишається неврахованим. Тож тарифи, які затверджуються, на момент їх впровадження, не відповідають фактичним витратам та є збитковими, що унеможливлює отримання прибутку. 
 
Держава, пояснюють у водоканалі, не виконує свої зобов’язання і не компенсовує з державного бюджету різницю між установленим розміром тарифів та економічно обґрунтованими витратами.
 
Фа­хівці КП «Черкасиводоканал» наголошують: передбачена законодавством різниця у тарифах компенсувалася державою лише до 2016 року, причому несвоєчасно та не в повному обсязі.
 
Тож черкаські підприємства ЖКГ мають мільйонні суми непогашеної заборгованості з різниці в тарифах. Борг держави перед комунальним підприємством «Черкасиводоканал» складає 51,9 млн. грн.
 
І хоча, пояснюють у Черкаському водоканалі, ще в 2017 році для компенсації різниці у тарифах Кабмін прийняв постанову, якою передбачено погашення заборгованості держави перед підприємствами водопостачання в сумі їх боргу за податком на додану вартість та за спожиту електроенергію, але віз і нині там.
 
Нічого не змінилося, хоча підприємство підписало договори про організацію взаєморозрахунків.
 
Через несвоєчасну сплату податкових зобов’язань сума штрафних санкцій для КП «Черкасиводоканал» наразі вже становить більше 20 млн. грн.
 
«Наше підприємство неодноразово зверталося по підтримку в урядові структури з проханням врегулювати штучно створену кризову ситуацію. От тільки й до цього часу проблему не вирішено, вимушені працювати собі у збиток», — кажуть у водоканалі Черкас.
 
Тож водоканалівці вкотре звернулися до черкаської міської влади, обласної адміністрації та до уряду з проханням посприяти отримати субвенції з державного бюджету на погашення заборгованості з різниці у тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. До речі, у такій складній ситуації з фінансами опинилася більшість водоканалів країни.