Депутати Сміли вирішили сплатити боргу приватного теплопостачальника з бюджету міста

28.11.2018
У черкаському місті Сміла вже немає блок-постів, а в київському та дніпровському напрямках тут не стоять активісти, перекриваючи дороги.
 
 
У місті, яке мерзло і влаштовувало гучні акції, протестуючи проти того, аби мільйонні борги колишнього приватного теплопостачальника «Сміла Енергоінвест» не повісили на бюджет міста, нині затишшя. 
 
Днями тут відбулася 82-а сесія міської ради під головуванням мера Олексія Цибка та за участю новопризначеного голови Черкаської ОДА Олександра Вельбівця.
 
 
Останній у своєму виступі наголосив, що в минулі роки місто допустило неабияку помилку, довіривши управління містом «продажним злодіям».
 
Мовляв, громада мала була контролювати владу й не дозволяти грабувати бюджет та комунальні підприємства, а ще — стати на заваді й не пустити в місто таких «кровосісів», як «Сміла Енергоінвест». Тож за це тепер доведеться розплачуватися.
 
У свою чергу, місцеві активісти у виступах переконували смілянських депутатів не голосувати за борг приватного постачальника тепла, адже містяни своєчасно платили за ці послуги і боргів не мають, а чому пiдприємство «Сміла Енергоінвест» не перераховувало кілька років поспіль ці кошти «Нафтогазу України» — в цьому нехай розберуться правоохоронці.
 
Активісти стверджували, що, взявши на невелике місто мільйонні борги, в найближчі 10 років можна не чекати розвитку. 
 
Як пояснює смілянський міський голова Олексій Цибко, борг «Сміла Енергоінвесту» разом із відсотками складає 120 мільйонів гривень, і така сума абсолютно не підйомна для бюджету Сміли. Втім міські депутати здалися і таки додали до бюджету мільйонний борг «Сміла Енергоінвесту».
 
«За» взяття боргу приватної теплопостачальної компанії на бюджет міста проголосували 22 із 26 присутніх депутатів під гучні крики представників громади «Ганьба!», які були присутні на сесії міської ради. 
 
Як наголошує черкаський громадський активіст Олександр Без­прозванний, минула сесія Смілянської міської ради — ганебне видовище, на якому «було розтоптано місцеве самоврядування».
 
За його словами, обласне керівництво прибуло на сесію з однiєю метою — всіма правдами і неправдами передавити депутатський корпус для «правильного рішення», тобто взяття боргового зашморгу на місто. 
 
«Депутати Смілянської міської ради, які три останні роки лобіювали інтереси ТОВ «Сміла Енергоінвест», не зрадили своїй позиції і переклали борг цієї «прокладки» на міський бюджет. Вважаю, що відповідальність за такий фінал лягає не тільки на них та голову Черкаської ОДА, а й на смілянських «борців з диваном». Кожний сам малює власну долю», — заявляє й голова смілянської громадської організації «Територія гідності» Анатолій Терещенко, оскільки виборювали свої права невелика кількість містян, всі інші, після того як у місто дали тепло, не вийшли на акції протесту, а спокійно сиділи вдома.
 
Такої ж думки і сотник смілянського громадського формування «СІЧ» Михайло Семагін. Він каже, що міські депутати взяли борг на місто, «бо на них тиснули й шантажували київські верховні злодії». «Ми намагалися підняти людей, робили заклики, показали приклад, чергуючи на блок-постах. Але сміляни нас не підтримали, вони спали... Ми не побачили тисячі обурених людей, тому прийняли рішення згорнути блок-пости», — розповідає Михайло Семагін.