На синоді у Стамбулі можуть не затвердити Томос для УПЦ — джерела Бі-Бі-Сі

28.11.2018
На синоді у Стамбулі можуть не затвердити Томос для УПЦ — джерела Бі-Бі-Сі

Історичне для України засідання: синод розгляне текст Томоса та визначить дату собору в Україні для обрання Предстоятеля. (Фото з сайта wz.lviv.ua (архівне фото).)

У вівторок Стамбулі розпочалося засідання синоду Вселенського патріархату, на якому мають оголосити дату проведення собору помісної церкви України та можуть затвердити Томос про надання їй автокефалії, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Засідання синоду — зібрання найвищих ієрархів — триватиме 27-29 листопада у резиденції Вселенського патріарха.
 
Як повідомив раніше Президент Петро Порошенко, офіційний Київ відрядить на синод представника України — це буде заступник голови адміністрації Президента Рости­слав Павленко.
 
Порошенко заявляв, що вже у грудні очікує на скликання Об’єднавчого собору українських православних церков.
 
Тиждень тому Вселенський патріархат також анонсував, що вже у грудні в Україні відбудеться собор, на якому мають створити нову церкву та обрати предстоятеля. Точну дату обіцяли назвати на засіданні синоду.
 
Після таких новин iз Константинополя Президент Петро Порошенко та спікер парламенту Андрій Парубій публічно заявили, що на цьому синоді затвердять і Томос — грамоту, яка надаватиме автокефалію та детально регулюватиме функціонування помісної церкви.
 
Хоча близькі до Константинополя співрозмовники Бі-Бі-Сі радять не поспішати та не виключають, що остаточне затвердження Томосу в листопаді може не відбутись, але обговорення документа таки планується.
 
19 листопада Вселенський патріархат розвіяв чутки, які ширились в Україні, що собор нової церкви відбудеться наприкінці листопада. Обіцянок затвердити Томос у повідомленні не було, проте в Україні на найвищому рівні його вже проанонсували.
 
На Об’єднавчому соборі керівники українських православних церков — УПЦ (КП), УАПЦ і УПЦ (МП) — мають ухвалити рішення про об’єднання церкви й обрати її предстоятеля. Саме йому в майбутньому мають дати Томос про автокефалію Української православної церкви, рішення про що 11 жовтня ухвалив синод Вселенського патріархату (материнської структури всіх православних церков світу).
 
Перед засіданням синоду Бі-Бі-Сі запитала екзарха Константинополя в Україні архієпископа Даниїла, чи варто чекати на Томос, як передбачав Президент Порошенко. Екзарх Даниїл, як завжди, оптимістичний щодо української автокефалії.
 
«Я не можу коментувати рішення синоду. Звичайно, всі рішення будуть обговорюватись», — заявив він.
 
Архі­єпископ Даниїл також сказав, що українське питання обговорюватимуть усі три дні, проте на певні рішення варто чекати ближче до четверга. 
 
Один зі співрозмовників Бі-Бі-Сі у владній команді роз­тлумачив таку позицію: нібито на синоді дійсно очікується затвердження Томосу. Це мають зробити у такій формі, щоб одразу після собору й обрання предстоятеля документ вручили йому під час співслужіння з Патріархом у Константинополі.
 
Тобто, жодних додаткових дій чи нових засідань синоду для цього не потрібно. А це вкрай важливо, бо цього року засідань синоду вже не буде. Раніше в Україні озвучували інший сценарій — спочатку собор, а потім синод затверджує Томос. Але підхід нібито змінився.
 
Натомість близький до Константинополя співрозмовник Бі-Бі-Сі вказує, що затвердження Томосу на синоді 27-29 листопада необов’язкове. Там дійсно планують обговорити текст Томосу, проте наразі говорять про кілька варіантів, чим це може завершитись.
 
Перший — про який кажуть у Києві — синод затвердить текст Томосу і про це буде оголошено. У рішенні можуть прописати процедуру таким чином, щоб документ можна було вручити новообраному предстоятелю помісної церкви без додаткових рішень.
 
Проте не можна виключати й варіант, що текст Томосу остаточно не схвалять, і це станеться вже після собору в Києві на наступному засіданні синоду в січні. Співрозмовник вказує, що надання Томосу — справа вже вирішена, але поспішати із затвердженням не будуть, щоб отримати досконалий документ, який у всіх деталях регулюватиме життя нової церкви.