У Львові запустили пілотний проект із компостування харчових та садових відходів

27.11.2018
У Львові запустили пілотний проект із компостування харчових та садових відходів

Відходи на доходи пропонують перетворити у Львові.

ЛКП «Львівспецкомун­транс» запускає пілотний проект із компостування харчових та садових відходів від мешканців. Відповідне рішення погодив виконавчий комітет Львівської міськради.
 
До 1 грудня 2018 року підприємство має визначити територію ЛКП, ЖБК або ОСББ, на якій буде впроваджено пілотний проект. На цій ділянції будуть встановлені  спеціальні контейнери для роздільного збору харчових та садових відходів.
 
Сміття з контейнерних майданчиків щоденно вивозитимуть на станцію компостування, обладнання для якої до 1 березня 2019-го має придбати ЛКП «Зелене місто». Запрацює станція компостування у Львові вже у першій половині наступного року. Вона зможе забезпечити переробку 30 тисяч тонн органічних відходів на рік. ЛКП також розробить спеціальну програму застосування компостерних відходів.
 
«Левову частку від усіх твердих побутових відходів складають саме харчові та садові. Сортувати такі відходи вигідніше, аніж скидати все в один контейнер, адже звичайне сміття після переробки можна перетворити на корисні речі. У даному випадку ми плануємо отримати компост для озеленення міста й наочно покажемо, що сміття — це не проблема, а навпаки. Адже воно є хорошим товаром для державного бізнесу. Європейські держави вже давно навчилися заробляти на відходах, цю ініціативу маємо перейняти й ми», — зауважує директор ЛКП «Львівспецкомун­транс» Тарас Стефанишин.
 
ЛКП «Львівспецкомун­транс» уже готує дизайнерські контейнерні майданчики, які встановлюватиме на замовлення на території ЛКП, ЖБК, або ОСББ. Двічі на місяць представники ЛКП також проводитимуть просвітницьку кампанію щодо роздільного збору сміття серед населення.