Незаконно засуджених у Криму громадян України окупанти помістили до карцера

23.11.2018
На території анексованого Росією півострова правозахисники зафіксували факти жорстокого поводження з політичними в’язнями та передали ці відомості омбудсману України Людмилі Денисовій.
 
 
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини відреагувала досить оперативно та вже оприлюднила новину про те, що обговорила незаконні дії проти арештантів iз боку окупантів Криму з головою моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Фіоною Фрейзер.
 
Українська правозахисниця додатково звернулася до українського консула з проханням, щоб він додатково перевірив цю інформацію.
 
— До так званої «ями» (карцер) потрапили відразу декілька громадян України, — обурюється український омбудсман. — Серед людей, яких піддають катуванням iз боку тюремників, — затриманий два тижні тому Дилявер Гафаров. У карцер потрапили й учасники справи «Веджіє Кашка» — Бекір Дегерменджі, Руслан Трубач, Казим Аметов. Ще двоє кримських татар опинилися у «спецблоці» в Ростові-на-Дону. Обидва — фігуранти справи «Хізб ут-Тахрір» Ремзі Меметов та Енвер Мамутов.
 
Кримські журналісти намагаються вийти на зв’язок з адвокатами політичних в’язнів, вони мають надію отримати адекватний коментар i швидко вжити відповідні заходи щодо порятунку людей. 
Відомо, що раніше представники Міністерства закордонних справ України засудили та висловили протест щодо незаконного арешту Гафарова.
 
А ось фігурант бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Енвер Мамутов, який нині перебуває у спецблоці СІЗО Ростова-на-Дону, повідомив про жорстокі умови утримання арештантів у холодних приміщеннях із мокрими від води стелями та комахами, що повзають по тілах арештантів. Він звернувся безпосередньо до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової зі скаргою на умови перебування в цьому спецблоці.
 
Відомий правозахисник Едем Семедляєв уже заявив, що вважає всі дії окупантів у Криму злочином, спрямованим на придушення волі кращих представників кримськотатарського народу.
Тим часом співробітники ФСБ Росії в анексованому Криму продовжують чинити свавілля: вночі вони приїхали з обшуком до будинку одного з активістів кримськотатарського руху. 
 
— Співробітники спецслужб провели незаконний обшук в будинку Ісмета Меметова, який живе у місті Старий Крим, — розповів один з учасників громадського об’єднання «Кримська солідарність». — Чоловіка підозрюють у причетності до діяльності Меджлісу, забороненого у Росії та на території окупованого Кремлем півострова.
 
Відомо, що сам Меметов зі звинуваченнями не згоден, i пов’язує тиск на нього з тим, що останнім часом активно відвідував суди за політично вмотивованими справами та відкрито висловлював свою громадянську позицію. 
 
За оперативною інформацією, отриманою від колег iз Криму, стало відомо, що обшук у будинку активіста Ісмета Меметова проводили через анонімний «сигнал» про те, що він фінансує діяльність Меджлісу. Знайти речовi докази окупантам так і не вдалося, проте справа отримала широкий резонанс. За словами адвоката Еміля Курбедінова, дії силовиків були більше схожі на спроби залякати ні в чому не винну людину.
 
«Путін віддав наказ посилити тиск на інакодумців у Криму, бо добре розуміє, що деокупація півострова — це його політична смерть», — заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.
 
Лідер руху представників кримськотатарського народу на території окупованого Росією півострова Крим особливо підкреслив, що в ситуації, коли десятки кримських татар незаконно арештовані окупантами й насправді є політичними в’язнями, які кинули виклик Кремлю, кожен із його співвітчизників може надати посильну допомогу героям-політв’язням, а також їхнiм сім’ям.