Жіноча збірна з другого місця в групі пробилася до фінальної частини Євробаскету

23.11.2018
Жіноча збірна з другого місця в групі пробилася до фінальної частини Євробаскету

«Вийти на Євробаскет iз першого місця реально», — заявив напередодні заключних матчів групового етапу кваліфікації головний тренер жіночої збірної України Горан Бошкович.
 
Для перемоги в групі в заключних матчах відбору українській команді потрібно було здолати скромну збірну Болгарії та потужний іспанський колектив, який є чинним чемпіоном континенту. І хоча перемогти лідерів європейського баскетболу українській збірній не вдалося, без Євробаскету «синьо-жовті» не залишилися, потрапивши, за підсумками кваліфікації, до когорти з шести збірних, які на другому місці в своїх квартетах завершили відбірковий раунд ЧЄ-2019.
 
Той факт, що «синьо-жовті» не опустяться у своїй «пульці» нижче другого місця став очевидним після їхньої повторної перемоги над командою Болгарії в передостанньому турі кваліфікації. Проте на фініші відбору з’ясувалося, що жоден iз восьми колективів, котрий завершив груповий раунд на другому місці, не набрав менше десяти очок. Заробивши по 11 залікових пунктів, Бельгії, Білорусі та Словенії в процесі визначення «двох зайвих» довелося нервувати найменше. Натомість п’ятірці збірних, серед котрих була й українська, для потрапляння на Євро довелося пережити хвилюючий момент вивчення додаткових показників.
 
На щастя для команди Горана Бошковича, її результативність, котра стала визначальною в рейтинговій градації, виявилася доволі серйозною. Показник закинутих та пропущених очок на позначці «+108» дозволив «синьо-жовтим» у табелі про ранги випередити збірні Швеції (+93), Греції (+52), та Боснії й Герцеговини (+41). Зрештою, дві останні збірні опинилися за межами фіналістів Євробаскету, котрий у наступному році прийматимуть Латвія та Сербія.
 
Одним із ключових факторів, який дозволив українській збірній посісти прохідне місце в кваліфікаційному марафоні, стала продуктивна гра її капітана Аліни Ягупової.
 
Як свідчать дані ФІБА, беззаперечний лідер «синьо-жовтих» стала найрезультативнішим гравцем відбору. Набравши в шести матчах 193 очка, Ягупова показала середню результативність на рівні 32,2 пункта.
 
«Інформацію про те, що стала найрезультативнішим гравцем відбірного турніру, сприймаю спокійно. Для мене пріоритетним є досягнення команди. Приємно, що слова не розійшлися з ділом. Обіцяла, що станемо учасницями ЄвроБаскета, так і сталося», — приводить слова капітана «синьо-жовтих» прес-служба Федерації баскетболу України.
 
Без сумніву, маючи такого виконавця, як Ягупова, збірна України може сподіватися на серйозний здобуток у фінальній частині Євро. Не надто вдалий досвід виступу на попередньому ЧЄ, де українська команда не виправдала покладених на неї сподівань, без сумніву, стане в нагоді Ягуповій та К°.
 
Як засвідчили обидва поєдинки проти чинних чемпіонок континенту, наша національна збірна може практично на рівних суперничати з грандом.
 
Нагадаємо, що в Києві наші дівчата програли іспанкам чотири пункти, в Мелільї (іспанське місто-автономія на північно-західному узбережжі Африканського континенту) поступилися їм iз різницею в 13 очок.
 
«Не вистачило концентрації та надійності в захисті», — резюмувала Ягупова.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Кваліфікація. Група F. Іспанія — Україна - 84:71. Болгарія — Україна — 60:86.
Підсумкове становище: Іспанія — 6 перемог/0 поразок, Україна — 4/2, Голландія — 2/4, Болгарія — 0/6.
Водночас перед стартом Євро-2019 у команди Бошковича, складеної, до слова, переважно з легіонерок, буде значно більше часу, аби попрацювати над своїми слабкими місцями. Відтак і результату в протистояннях «синьо-жовтих» із грандами європейського баскетболу можна буде очікувати значно кращого.