Поради від Ради: як Бойка виключили з очолюваної ним фракції «Опозиційного блоку»

21.11.2018
Поради від Ради: як Бойка виключили з очолюваної ним фракції «Опозиційного блоку»

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

План роботи на поточний пленарний тиждень очільник парламенту Андрій Парубій назвав «амбітним і насиченим».
 
 
Адже на порядку денному найближчих днів — законопроекти, важливі для виконання угоди про Асоціацію з Євросоюзом i бюджетні питання, зокрема зміни до бюджетного та податкового кодексів.
 
Якщо ці питання будуть оперативно ухвалені, то вже в четвер парламент зможе розпочати розгляд Державного бюджету на 2019 рік.
 
Голова ВР Андрій Парубій не приховує, що «це досить рекордний термін», якому, власне, є пояснення — «це забезпечить отримання макрофінансової допомоги від наших міжнародних партнерів», тобто черговий транш від МВФ. 
 
На це очільник фракції Радикальної партії Олег Ляшко зіронізував, що у нас вже й бюджет прийматимуть на вимогу МВФ.
 
«На вимогу МВФ піднімають ціни на газ і тарифи на «комуналку». І щоб отримати субсидію, люди мусять виписувати дітей iз квартири. А тепер на вимогу МВФ уже бюджет будуть приймати. І все заради кредитів!  — заявив iз парламентської трибуни Олег Ляшко. — Коли бюджет буде працювати на добробут українців? Наша ключова вимога до бюджету: збільшення заробітних плат для мільйонів українських громадян, перерахунок пенсій і встановлення справедливої ціни на газ. Два тижні тому ми з керівниками інших фракцій зареєстрували проект постанови про скасування рішення уряду про підвищення ціни на газ. Ми пропонуємо весь газ вітчизняного видобутку спрямувати на потреби ЖКГ». 
 
Припинити «комунальний терор» вимагали й представники інших фракцій. Зокрема, голова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар закликав ухвалити законопроект №9252, який передбачає запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів i проведення їх аудиту.
 
«В опалювальний сезон 22 українські міста увійшли без тепла. І тільки рішення Президента потрібно було, щоб підключити газ. При цьому керівник «Нафтогазу» отримує зарплату більшу, ніж борги деяких міст», — наголосив Бондар.
 
Співголова фракції «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул також звернувся до Президента з пропозицією «знайти механізм скасування рішення підвищення ціни на газ».
 
Водночас Вілкул на початку своєї «комунальної» промови зробив не менш цікаве повідомлення: про виключення з лав фракції Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна. Жодних пояснень такого рішення з трибуни Олександр Вілкул не дав.
 
Проте неважко здогадатися: рішення викликане об’єднанням одного з керівників фракції Юрія Бойка з лідером партії «За життя» Вадимом Рабіновичем в «Опозиційну платформу — За життя».
 
Як зазначає у своєму матеріалі «Українська правда», за цим союзом стоять не Бойко і навіть не Рабінович, а колишній глава адміністрації Януковича Сергій Льовочкін та кум Володимира Путіна Віктор Медведчук. І це об’єднання зовсім не до вподоби тій частині депутатів фракції, що перебуває в орбіті впливу олігарха Ріната Ахметова. 
 
Нахабство проросійських сил, які занадто вільно почуваються в Україні, стало підставою для емоційного виступу керівника фракції «Народного фронту» Максим Бурбака. Він звернувся до СБУ з вимогою «провести офіційне розслідування діяльності Віктора Медведчука та надати суспільству повну інформацію про діяльність цього кремлівського агента в Україні».
 
«Довкола нього концентруються сили антиукраїнського і промосковського реваншу. Медведчук цілеспрямовано, послідовно бореться проти української державності — в усіх своїх політичних проектах, на всіх посадах», — наголосив Бурбак i додав, що правоохоронні органи також мають з’ясувати джерела фінансування пропутінських ЗМІ — зокрема телеканалів NewsOne, 112-го та інших, діяльність яких пов’язують iз Медведчуком. 
 
І головною подією вчорашнього пленарного дня мала стати декомунізація (перейменування) Кіровоградської та Дніпропетровської областей, а також Кіровоградського району. Голосування з цього питання було призначено на 16.00. Тож на момент верстки номера рішення депутатів iз цього приводу ще не було відомим. Але сподіваємось, що 24 листопада — роковини вшанування жертв Голодомору 1932-33 років — Україна відзначатиме, остаточно позбувшись комуністичного спадку на своїй мапі. 

ДО РЕЧІ

Верховна Рада відмовилася надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від депутатської групи «Воля народу» Станіслава Березкіна.
 
За рішення на підтримку відповідного подання Генпрокурора проголосувало лише 160 народних депутатів. Нардепа Березкіна звинувачують у присвоєнні 20 млн. доларів «Ощадбанку» за попередньою змовою з посадовцями банку. Станіслав Березкін свою вину заперечує.