«Переломний момент»: документальний фільм про Україну бореться за Оскар

21.11.2018
«Переломний момент»: документальний фільм про Україну бореться за Оскар

«Переломний момент». Кадр із фільма.

«Переломний момент» — документальна стрічка про Майдан та агресію Росії в Криму і на Донбасі, Україну загалом знята у співавторстві українським режисером Олесем Саніним та американцем Марком Харрісом, увійшла до лонг-листа претендентів на кращий документальний фільм кінопремії «Оскар», повідомили на сайті Американської кіноакадемії. Шорт-лист із 15 фільмів буде оголошено 17 грудня.
 
 
Раніше ця стрічка про боротьбу українців за свободу отримала нагороди на кінофестивалях у США і Канаді. Цьогоріч у березні «Переломний момент» вийшов в американський прокат. У результаті отримав 100% позитивний рейтинг за оцінками авторитетних кінокритиків, зібраних на популярному сайті Rotten Tomatoes. Фільм не оминули увагою New York Times, Los Angeles Times, Variety, Hollywood Reporter. 
 
«Фільм Марка Джонатана Харріса і Олеся Саніна пропонує яскраву і наочну документацію боротьби за демократію, що ще рік тому була б не настільки важливою для американської аудиторії, як сьогодні, коли ми й самі зіткнулися з Кремлівським агітпропом і брехнею», — написав тижневик The Village Voice.
 
Фільм «Переломний момент» — і про період 2013-2016 років. Серед головних героїв — дитячий театральний режисер Андрій «Богема» Шараскін, лікар Всеволод Стеблюк, рабин Натан Хазін та інші учасники Майдану і війни на Донбасі.
 
За час роботи над фільмом були записані 86 інтерв’ю з учасниками подій на Майдані і сході України та знято майже 600 годин робочого кіноматеріалу. 
 
Українська прем’єра 1,5-годинного фільму відбулася на телеекранах у лютому 2017-го, до річниці пам’яті Небесної сотні. Серед кадрів «Переломного моменту» — розстріли учасників протесту, зняті оператором Іваном Любиш-Кірдеєм, руфером Мустангом та екологом Ігорем Гуденком, кінохроніка бойових дій у Дебальцівському районі від оператора Ярослава Пілунського, унікальні кадри падіння збитого терористами малайзійського Boeing МН-17, отримані від жителів Грабова (нині окупована територія), хроніка бойових дій в Іловайському котлі від фотографа Максима Левіна і загиблого воїна Миколи Курносенка.
 
Фільм доступний для перегляду на сайті 1plus1.ua.
 
Марк Джонатан Харріс — номінований на Еммі, почесний професор Школи кінематографічних мистецтв Університету Південної Каліфорнії. Його фільм The Redwoods отримав Оскар за кращий короткометражний документальний фільм в 1968 році, а фільми The Long Way Home і Into the Arms of Strangers: Stories of the Kindertransport були нагороджені Оскарами за найкращий повнометражний документальний фільм у 1997 та 2000 роках, відповідно.
 
Олесь Санін — режисер художніх фільмів «Мамай» (2003) і «Поводир» (2014), що висувались Україною на премію Оскар як кращий іншомовний фільм. Продюсер десятків документальних фільмів для Internews Network, Canal + та інших українських і світових телеканалів. Зараз працює над своєю третьою художньої стрічкою «Довбуш».