На Прикарпатті ініціювали узаконення меж пралісових пам’яток

20.11.2018
На Прикарпатті ініціювали узаконення меж пралісових пам’яток

Прийнятий торік закон про охорону прадавніх карпатських лісів неможливо виконувати, не встановивши критерії чітких меж між лісонасадженнями загалом та заповідними пралісами зокрема. (лісонасадженнями загалом та заповідними пралісами зокрема. Фото з сайта galka.if.ua.)

Івано-Франківське  обл­­­упра­в­ління лісового та мисливського господарства ініціювало процес заповідання пралісів в Україні. Представники Все­світнього фонду природи WWF, науковці та лісівники підписали клопотання про створення пралісових пам’яток природи у Болехівському лісовому господарстві.
 
Підставою для створення пралісової пам’ятки є висновок про відповідність певної ділянки лісу критеріям пралісів, квазіпралісів чи природних лісів. Болехівський лісгосп перший подав висновок про надання такого статусу лісам на площі у майже півтораста гектарів. Решта держлісгоспів Івано-Франківщини незабаром теж узаконять праліси на своїх територіях, підготовку необхідних документів вони вже завершують.
 
Клопотання передадуть в обласне управління екології Івано-Франківської ОДА та на голосування до обласної ради. Начальник Івано-Франківського управління Руслан Осташук каже, що зсунути з місця процес, який убезпечить від знищення безцінний екопростір Карпат вдалося завдяки злагодженій співпраці лісівників, фахівців Фонду дикої природи та науковців, які багато працювали, визначаючи пралісові пам’ятки природи.
 
Як відомо, ще у 2017 році Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів, згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат».
 
У цьому документі визначено поняття, що таке «природні ліси», «праліси» та «квазіпраліси», а також встановлюється особливий правовий режим їх збереження та охорони
 
Крім того, цей закон забороняє всі види рубок, будівництво споруд, прокладання шляхів, проїзд транспорту, випасання худоби, промислову заготівлю недеревинних лісових продуктів.
 
Також цей документ визначає адміністративну відповідальність за порушення вимог охорони природних лісів, пралісів, квазіпралісів та вносить зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну рубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду.
 
За інформацією Держлісагентства, тільки зараз вдалося підготувати перші нормативні документи (висновки), які дозволяють наповнити цей важливий для українських Карпат закон реальним змістом зі зрозумілими критеріями.