Двійка з обманом: аграрії критично оцінили роботу Мінагрополітики

20.11.2018
За результатами онлайн-опитування аграріїв, проведеного сайтом AgroPolit, роботу Міністерства аграрної політики та продовольства у 2018 році оцінили на «двійку» за п’ятибальною шкалою.
 
Трохи високих оцінок набрали тільки експортна політика відомства та частково — підтримка машинобудівних підприємств галузі. 
 
Участь в онлайн-опитуванні взяли представники дрібного та середнього агровиробництва, близько сотні керівників найбільших компаній з галузі АПК та причетні до аграрної тематики народні депутати України. Найбільше позитиву у роботі Мінагро респонденти побачили у програмі підтримки вітчизняного виробника сільгосптехніки.
 
З них чверть опитаних заявили, що підтримують ставку держави на дотування виробництва української сільськогосподарської техніки.
 
Проте 33,8 відсотка відповіли: «Так, підтримую, але за умови, що українська техніка відповідатиме показникам світової якості». Ще 25 відсотків висловилися за те, щоб аграрії самі обирали техніку, яка їм потрібна (незалежно від країни-виробника). Досвід 13,2 відсотка респондентів змусив їх голосувати взагалі проти програми держпідтримки, а ще 3 відсотки відповіли, що їх це не стосується.
 
У відповідях на запитання про найбільші провали та найбільші успіхи міністерства голоси респондентів майже одностайно вказують, що найбільшим провалом відомства є програма держпідтримки в цілому.
 
Із п’яти вариантів відповіді на питання щодо досягнень Мінагрополітики за рік лише 5,2 відсотка аграріїв відзначили позитивну роботу міністерства у напрямку держпідтримки; 0 — у земельній реформі; 3,4 відсотка побачили позитив у боротьбі з рейдерством; 20,7 відсотка погодилися, що Мінагро позитивно вплинуло за цей рік на експортну політику і 70,7 відсотка респондентів категорично заявили, що позитивні досягнення у Мінагро відсутні.
 
Тим часом на запитання про найбільші провали відомства 32,6 відсотка опитуваних вказали на провал держпідтримки в цілому; 27,3 — на відсутність ефективної боротьби з рейдерством; 25 відсотків констатували негативний результат у просуванні земельної реформи; 14,4 назвали найбільшим провалом міністерства експортну політику і лише 0,8 відсот­ка респондентів упевнені, що провалів у Мінагро за цей рік не було.
 
Загальну оцінку результатів голосування, яке складається з 14 питань, можна переглянути за посиланням