Під московським впливом: сербська церква виступила проти Томосу УПЦ

14.11.2018
Сербська православна церква вважає «неканонічним» рішення Константинополя щодо надання автокефалії Українській церкві.
 
Відповідну заяву розміщено на офіційному сайті Сербської церкви, повідомляє «Новинарня».
 
Так, собор церкви «із жалем відзначив, що Константинопольський патріархат зробив канонічно необґрунтоване рішення про реабілітацію двох лідерів розкольницьких груп України Філарета Денисенка і Maкарія Малетича».
 
Тому рішення Синоду Константинопольського патріархату необов’язкові для Сербської православної церкви», — йдеться в повідомленні.
 
Сербська церква також не буде вступати в євхаристійне спілкування з реабілітованими Константинополем православними кліриками України. Церква пропонує Константинополю й іншим автокефальним церквам розглянути українське питання на Всеправославному соборі, щоб «підтвердити і зміцнити соборність і єдність Православної церкви».
 
Зрештою, нічого дивного в такому рішенні немає. Адже Сербська церква опинилася в дуже схожій ситуації з Російською: нещодавно Македонія звернулася до Вселенського Патріархату в Константинополі щодо від’єднання від Сербської православної церкви.
 
Втрачати вірян-македонців Сербська церква не хоче, а тому й не зацікавлена в аналогічних процесах, що відбуваються в інших країнах, зокрема Україні.
 
Окрім того, в Сербії досі сильний вплив Москви. Президент країни Александар Вучич належить до «друзів Путіна» в Європі. На початку жовтня Вучич побував у Москві, де провів переговори з «дорогим другом», який «допомагає зберігати територіальну цілісність Сербії». Поїздка сталася одразу після того, як сербську владу налякали на кордоні спецназівці з Косова.