Володимир Балух подякував українцям за шалену підтримку

09.11.2018
Мужній вчинок політичного в’язня Кремля привернув увагу правозахисників з усього світу, дав привід посилити санкції проти Росії, а також засвідчити порушення прав та свобод людей на півострові Крим.
 
Принципова позиція Володимира Балуха стала ненависною окупантам, які лише посилили моральний тиск на арештанта.
 
Засуджений у Криму український активіст, який нині перебуває у Керченській колонії №2, був переведений у карантин, всі побачення для нього потрапили під заборону. 
 
Із цієї причини адвокат Дмитро Дінзе та архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент не змогли відвідати активіста та передати йому слова підтримки.
 
— Після 200 днів голодування у Володимира Балуха є проблеми зі здоров’ям, — заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз. — Лікарі діагностували загальне виснаження, є підозра на виразку шлунка та панкреатит. Проте якихось реальних загроз життю Володимира Балуха на даний момент немає, хоча продовжити голодування він уже не в змозі.
 
Нагадаємо, що Володимир Балух двічі був незаконно засуджений посіпаками Кремля: перший раз він потрапив у немилість влади окупантів за те, що дозволив собі вивісити український прапор над своїм будинком, а другий раз його засудили за буцімто побиття охоронця СІЗО. 
 
Адвокати активіста зуміли довести, що обидві справи сфабрикували співробітники ФСБ Росії, бо вони не мають реальних доказів вини свого  підзахисного. Незважаючи на це, апеляційний суд відмовився розглядати скаргу адвоката та залишив обвинувальний вирок без змін. 
 
Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму лише частково пом’якшив вирок засудженому до п’яти років колонії Володимиру Балуху, засудивши його на термін у чотири роки та 11 місяців колонії, а також штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 4 тисяч гривень).
 
Активіста засудили до такого тюремного терміну за сукупністю двох кримінальних справ.
 
Разом з Олегом Сенцовим, який відбуває 20-річне тюремне покарання в російській колонії, Володимир Балух виступав за негайне звільнення всіх невинно засуджених в’язнів Кремля.
 
Арештант був змушений тимчасово припинити голодування, тому що на даний час він чекає етапування до однієї з в’язниць, яка розташована в Росії.
 
— Практика показує, що вони майже всіх наших ув’язнених свідомо вивозять подалі від Криму, на територію Росії, — пояснив експерт Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін. — Усе залежатиме від того, куди саме потрапить Володимир Балух. Якщо це Краснодар або Ростов, то етап, звичайно, не буде таким тривалим, як у випадку з Далеким Сходом або Північчю. Вся надія на те, що він залишиться у ближній зоні, щоб родичі або активісти могли якось його відвідувати та підтримувати. Ще залишається розгляд справи у касації та в Європейському суді з прав людини, але, на жаль, Балух уже буде на волі, коли дійде до розгляду по суті. Тому реально вплинути на його звільнення та на його долю юридичними методами вже навряд чи якось буде можливо. Зараз головне — відвідувати Володимира Балуха, стежити за станом здоров’я, тримати з ним зв’язок та розголошувати все, що з ним там відбувається.
 
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова також пообіцяла стежити за подальшою долею кримського активіста та інформувати громадськість про стан його здоров’я. Сам Володимир Балух подякував українцям за «шалену підтримку» та висловив побажання у разі передчасної смерті бути похованим на березі Дніпра під Києвом.