Століття після війни: у Європі відзначають 100-річчя з дня закінчення Першої світової

07.11.2018
Століття після війни: у Європі відзначають 100-річчя з дня закінчення Першої світової

Один із пам’ятників французькому солдатові часів Першої світової.

Цього тижня — з 4 по 11 листопада — в Європі проходять заходи, присвячені сторіччю закінчення Першої світової війни. 
 
 
У понеділок президент Франції Емманюель Макрон відвідав розташований за 120 кілометрів від Страсбурга Моранж.
 
 
Тут у серпні 1914 року відбулося одне з перших великих франко-німецьких воєнних зіткнень, яке ввійшло в історію як Прикордонна битва.
 
 
В ній загинули п’ять тисяч та були поранені 15 тисяч людей. 
 
У пам’ять про загиблих героїв у минулі вихідні десять тисяч смолоскипiв освітили Лондонський Тауер. Церемонія повторюватиметься щодня до 11 листопада.
 
Саме цього дня сто років тому в Комп’єнському лісі поблизу Парижа було укладено угоду, яка поклала кінець воєнним діям. Уся церемонія запалення смолоскипів займає 40 хвилин. У ній беруть участь ветерани британського війська.
 
У Римі річницю закінчення Першої світової відзначили церемонією біля Вівтаря Вітчизни, де є Могила невідомого солдата.
 
Вінок до неї — на честь загиблих 650 тисяч італійських військових i майже 600 тисяч цивільних осіб — поклав президент Серджио Маттарелла.
 
Перша світова війна 1914–1918 років стала одним iз наймасштабніших воєнних конфліктів у всесвітній історії. Вона тривала 1 тис. 568 днів і забрала життя понад 18 мільйонів людей.
 
За її наслідками перестали існувати Османська, Російська, Німецька та Австро-Угорська імперії. На їхніх руїнах з’явилися 13 нових незалежних держав, які цього року відзначили сторіччя свого створення.
 
На жаль, серед цих тринадця­тьох немає України, а також Білорусі, Грузії, Вірменії та ще кількох можливих державних утворень, які з’явилися 1918 року, але невдовзі були поглинуті новітньою Російською імперією — СРСР.
 
Основні урочистості відбуватимуться цього тижня у Франції. Президент країни Емманюель Макрон має намір iз великою помпою відзначити сторіччя закінчення Першої світової.
 
11 листопада щороку, ось уже майже сторіччя, всі французькі президенти покладають вінок до Могили невідомого солдата, розташованої під Тріумфальною аркою на Єлисейських полях.
 
Однак iз нагоди 100-річчя перемоги Франції та її союзників цього року заходи розтягнулися на цілий тиждень. Згідно з прес-релізом Єлисейського палацу, за ці сім днів президент Макрон відвідає 17 міст в 11 департаментах Франції, де візьме участь у пам’ятних заходах.
 
Це «блукання по хвилях пам’яті», як охрестили цю президентську подорож у самому Єлисейському палаці, розпочалося ще 4 листопада з невеликої військової церемонії у Страсбурзі та концерту в центральному соборі міста за присутності президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра.
 
У Франції не бракує критичних голосів iз приводу масштабності заходів Макрона. Газета «Ле Монд» зазначає, що такий розмах є ознакою того, що президент Макрон бажає зробити святкування 100-річчя перемоги в Першій світовій війні символом власної влади, мріє й собі увійти в історію. 
 
Заходи, присвячені сто­річчю закінчення Першої світової війни, триватимуть у Франції до 11 листопада. У цей день у Парижі відбудеться головна церемонія, на яку запрошено глав понад 60 країни, зокрема Президента України Петра Порошенка, а також президентiв Росії та США Володимира Путіна та Дональда Трампа.
 
В рамках заходів заплановано двосторонні переговори Трампа та Путіна. Відбудеться й низка зустрічей на найвищому рівні в українського Президента Петра Порошенка.