Транспортний майдан: у Тернополі люди змусили владу відмінити «драконівські» тарифи

06.11.2018
Транспортний майдан: у Тернополі люди змусили владу відмінити «драконівські» тарифи

Акцiя протесту проти підвищення цін на проїзд у Тернополі. (Фото з сайта unian.ua.)

Лише п’ять днів проіснували в Тернополі «драконівські» тарифи на проїзд у громадському транспорті — під тиском масових акцій протесту влада змушена була відмінити їх.
 
 
Як відомо, з 1 листопада вартість проїзду в тернопільських тролейбусах i «маршрутках» різко зросла, відповідно від 4 і 5 гривень до 8 і 9 при сплаті готівкою, що стало найвищим показником серед обласних центрів України.
 
І хоч для власників пільгових «Карток тернополянина» та тих, хто готовий оплачувати проїзд безконтактною банківською карткою чи користуватися неперсоніфікованим електронним проїзним квитком, було встановлено дещо нижчі розцінки, тернополян такий факт шокував і обурив.
 
Спочатку протест назрівав у соцмережах, де народився і флешмоб «на роботу — пішки», до якого почало приєднуватися все більше людей.
 
Відтак у неділю на центральному майдані Тернополя відбулося багатолюдне «транспортне віче», яке прийняло відповідну резолюцію за підписами 885 громадян. 
 
Серед вказаних у ній вимог були, зокрема, наступні:
 
— скасувати ганебне рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради №819 «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом у м. Тернополі» від 30 жовтня 2018 року;
— надати та оприлюднити детальну інформацію зi структурою витрат i розрахунками вартості проїзду, поданими комунальними та приватними перевізниками до Тернопільської міської ради;
— створити робочу групу з представниками громадськості щодо розробки нових прозорих тарифів на пасажирські перевезення в місті Тернопіль;
— надати інформацію щодо обсягу пасажирських потоків і витрат на перевезення пасажирів на маршрутах автобусного та тролейбусного транспорту міста;
— розглянути можливість зміни так званих «карток тернополянина» на електронні проїзні квитки довготривалої дії, вирішити проблеми з перевезенням усіх пільговиків;
— звільнити із займаної посади начальника міського управління транспорту І. Мединського.
 
У резолюції громада давала міській владі тижневий термін для виконання своїх вимог, заявляючи, що якщо вони за цей час не будуть розглянуті та враховані, то протестні акції продовжуватимуться та розширюватимуться в усіх можливих формах, що не суперечать законодавству України.
 
Після «транспортного віче» на майдані тернополяни також перекрили на знак протесту кілька центральних вулиць міста. А вчора вранці кілька сотень представників тернопільської громади прийшли до будівлі міської ради. Під тиском громадськості влада відступила.
 
Міський голова Тернополя Сергій Надал особисто повідомив протестувальників про те, що рішення виконкому про підвищення вартості проїзду скасоване і вже з 6 листопада тернополяни зможуть їздити за колишніми цінами.
 
Однак водночас він нагадав, що вони є збитковими, тож дуже скоро транспорт може просто зупинитися.
 
Тим часом представники громади не заспокоїлися — вони наполегливо вимагають звільнення начальника міського управління транспорту Ігоря Мединського.