Купували і українці: у Болгарії викрили чиновників, які продавали паспорти

31.10.2018
У Болгарії правоохоронці викрили корумпованих чиновників, які за грошову винагороду допомагали тисячам іноземців iз країн, які не входять до ЄС, отримати болгарські паспорти.
 
 
Генеральна прокуратура Болгарії 29 жовтня заявила, що проводить розслідування щодо співробітників відомства у справах болгар, які проживають за кордоном, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
 
Схема полягала в тому, що корумповані чиновники видавали бажаючим потрапити до ЄС посвідки про їхнє болгарське етнічне походження, а на підставі такої посвідки вже можна отримати, згідно iз законодавством Болгарії, паспорт цієї країни.
 
 
Підозрюваних осіб звинувачують у корупції, підробці документів, зловживанні службовим становищем та створенні кримінального угруповання.
 
Ставши громадянами Болгарії, покупці паспортів могли вільно пересуватися та проживати і працювати на території ЄС.
 
За даними ЗМІ, клієнтами були переважно громадяни України, Молдови та Македонії. У цих країнах проживають великі етнічні болгарські меншини.
 
За даними правоохоронців, підозрювані отримували близько п’яти тисяч євро за одну підроблену довідку про «болгарське коріння», а на тиждень їх видавали близько тридцяти.
 
Місцеві ЗМІ повідомляють, що поліція затримала керівника відомства у справах болгар, які проживають за кордоном, та близько 20 інших підозрюваних.
 
Нагадаємо, з 2007 року Болгарія є членом ЄС. За останні десять років, за даними міністерства юстиції Болгарії, країна видала близько 115 тисяч паспортів іноземцям з болгарським корінням.