Товарообіг між Україною і Білоруссю збільшився на чверть

31.10.2018
Україна та Білорусь зацікавлені поглиблювати двосторонню торгівлю сільськогосподарською та харчовою продукцією.
 
Очікується також поглиблення співпраці за такими напрямами, як ветеринарний і продовольчий нагляд, племінне тваринництво, державне сортовипробування та охорона прав на сорти рослин, сільськогосподарське машинобудування та науково-технологічна діяльність. Перспективи співробітництва обговорила днями українсько-білоруська робоча група у Гомелі. 
 
«Між нашими країнами відбувається нарощення експортно-імпортного потенціалу в торгівлі аграрною продукцією, успішно реалізується співпраця у рослинництві, тваринництві, сільськогосподарському машинобудуванні, науково-дослідній сфері, — підтвердив позитивну динаміку заступник міністра аграрної політики Віктор Шеремета. — Домовилися сприяти збереженню та нарощуванню стабільного взаємного постачання продукції харчової та переробної галузей». 
 
Найближчим часом білоруси розглянуть можливість імпорту української кукурудзи через недостатній її цьогорічний урожай у Білорусі. А ветеринарні служби України та Республіки Білорусь продовжать роботу щодо внесення українських підприємств до реєстру компаній, які мають право експорту продукції до країн Євразійського економічного союзу, в тому числі до Республіки Білорусь.
 
Українська сторона запропонувала також активізувати взаємовигідне співробітництво у галузі племінного тваринництва (зокрема, у реалізації племінних ресурсів ВРХ, овець), а також у галузі селекції, насінництва та розсадництва і у галузі сортовипробування та охорони прав на сорти рослин.
 
Обговорили й постачання та налагодження спільного інвестиційного виробництва пріоритетних видів техніки, розширення коопераційних зв’язків між машинобудівниками обох країн. 

ДОВІДКА «УМ»

Частка Білорусі у загальній структурі зовнішньоторговельного обігу продукції агропромислового комплексу України за січень-серпень 2018 року становить 2,7%. Товарообіг між Україною та Білоруссю за січень-серпень 2018 року становить 410,2 млн. дол. США (збільшився на 25,1 відсотка, або на 82,3 млн. дол.
 
США порівняно з аналогічним періодом 2017 року). Експорт української сільськогосподарської продукції до Білорусі за січень-серпень 2018 року становить 379,4 млн. дол. США (показник збільшився на 23,6 відсотка, або на 72,4 млн. дол. США проти січня-серпня 2017 року).
 
Імпорт сільськогосподарської продукції з Білорусі за січень-серпень 2018 року становить 30,8 млн. дол. США (показник збільшився на 46,9 відсотка, або на 9,8 млн. дол. США проти січня-серпня 2017 року).