Народження легенди: лідер «Мерседеса» вчетверте став найкращим пілотом «Формули-1»

31.10.2018
Народження легенди: лідер «Мерседеса» вчетверте став найкращим пілотом «Формули-1»

Злагоджена робота «мерседесівської» команди допомогла Льюїсу Хемілтону виграти п’ятий у кар’єрі чемпіонський титул. (Фото з сайта f1news.ru.)

До кінця сезону у «Формулі-1» залишається ще дві гонки, проте в «королівському» пелотоні вже є чемпіон.
 
 
П’ятий рік поспіль титул найшвидшого гонщика «Ф-1» дістався пілоту «Мерседеса» й учетверте — британцеві Льюїсу Хемілтону.
 
 
А з урахуванням прем’єрного чемпіонства, здобутого десять років тому за кермом «Макларена», в активі Хемілтона п’ять «королівських корон».
 
 
Таку ж кількість чемпіонських титулів у «королівських» перегонах вдалося виграти й легендарному аргентинському гонщику Хуану Мануелю Фанхіо. Більше переможних «формулічних» кубків — сім — має лише Міхаель Шумахер.
 
На відміну від свого колишнього колеги по «Мерседесу» — Ніко Росберга, котрий, вигравши сезон-2016, вирішив завершити свої виступи в «Ф-1», — 33-річний Хемілтон прощатися зі світом високих швидкостей не планує, тож, без сумніву, має всі шанси наздогнати за кількістю чемпіонських титулів і неперевершеного Шумахера. 
 
Благо, потенціал для цього в «Мерседеса» є чималий. Улітку 2018-го Льюїс підписав новий дворічний контракт з німецькою стайнею, відтак усерйоз готується до можливості повторити чемпіонський рекорд «Червоного барона».
 
Подейкують, що керівництво «Мерса» пропонувало британцеві заключити угоду терміном на три роки, проте Льюїс, схоже, вирішив не форсувати історію.
 
Поки ж Хемілтон приймає вітання зі здобуттям свого п’ятого чемпіонства й каже, що в 2018-му провів свій найкращий сезон у «Формулі-1». На відміну від попередніх чемпіонських років цього разу домінування Льюїса не виглядало беззаперечним.
 
Його протистояння з Себастьяном Феттелем на «Феррарі» додало поточному чемпіонату яскравих барв та емоцій, проте завдяки злагодженій та потужній роботі «мерседесівської» команди лідерові «Скудерії» не вдалося до фінішу сезону зберегти чемпіонську інтригу.
 
«За 11 сезонів Хемілтон виграв п’ять чемпіонатів світу. Складно ще знайти спортсмена, котрий зумів би досягти таких висот за такий нетривалий проміжок часу. Якщо раніше Льюїс був частиною історії «Формули-1», то тепер він став легендою спорту», — так охарактеризував черговий тріумф британського гонщика спортивний директор «Ф-1» Рос Браун.
 
Досягши по ходу ЧС-2018 вельми комфортної переваги над Феттелем, за чотири гонки до завершення сезону в Хемілтона з’явилася можливість дострокової коронації. Приміряти чемпіонську корону в США Льюїсу не вдалося, натомість після Гран-прі Мексики питання щодо нового чемпіона світу більше не актуальне.
 
Перемога на трасі в Мехіко Макса Ферстаппена з «Ред буллу», друге місце Феттеля, четвертий результат Хемілтона, й останній — п’ятиразовий чемпіон світу. «Вітаю Льюїса. Він був кращим поміж нас двох. А п’ять титулів — це щось неймовірне», — констатував Феттель, котрий, як і рік тому, знову обмежився віце-чемпіонським титулом.