Буде таки 60%. Але в три етапи: як дорожчатиме газ для українців

30.10.2018
Буде таки 60%. Але в три етапи: як дорожчатиме газ для українців

Влада починає енергетичну реформу із подорожчання газу, втричі більшого, ніж обіцяли спочатку.

Україна вчиться жити з дорогим газом. Шлях до цього буде тернистим, але й повернення назад  неможливе.

 

Не лише з економічних, а й iз політичних мотивів. Кредити МВФ, які ми виторгували в обмін на подорожчання газу, допоможуть державі уникнути дефолту, але обіцяний нам експертами Фонду економічний ефект можливий тільки тоді, коли вдасться зменшити споживання газу. 

Буде таки 60%. Але в три етапи

Кабінет Міністрів iз другої спроби таки опублікував на своєму порталі постанову, згідно з якою ціни на газ для населення зростатимуть у три етапи. Цікаво, що спершу постанова Кабміну була опублікована на «Урядовому порталі» минулого четверга, але згодом була видалена.
 
У документі, коли він знову з’явився на сайті, йшлося, що у період з 1 листопада 2018 року по 1 травня 2019 року ціна на газ для населення становитиме 6235,5 гривні без ПДВ, витрат на транспортування та надбавки обл­газів. Разом iз ПДВ, витратами на транспортування та надбавками облгазів ціна на газ для потреб населення становитиме 8550 грн. за тисячу куб. м.
 
Другий етап подорожчання має відбутися 1 травня 2019 року і тривати по 31 грудня 2019 року. Ціна на газ для населення мала б становити близько 9851,66 гривні за тисячу куб. метрів. А з 1 січня 2020 року ціна на газ для населення встановиться на рівні приблизно 12313,85 гривні. 
 
«Нафтогаз» зобов’язують купувати природний газ у державних Укргазвидобування і «Чорноморнафтогаз» за цінами, що визначені формулою. У разі, коли обсяг природного газу, необхідний НАК «Нафтогаз України» для виконання покладених спеціальних обов’язків, перевищує обсяг продажу природного газу, «Нафтогаз» повинен купувати необхідні обсяги природного газу в інших оптових продавців, у тому числі за кордоном. 
 
Продаватимуть газ населенню, як і раніше — газзбути, яким НАК «Нафтогаз України» постачає пальне за пільговою ціною і які входять до сфери впливу вітчизняних олігархів. Найгострішою темою на дискусії з МВФ стало питання роботи із газзбутами. «Нафтогаз» наполягає на варіанті, за яким зможе продавати газ усім постачальникам на оптовому ринку, у тому числі газзбутам, на рівних умовах. 

Володимир Гройсман: «Більше підвищень не буде! А може, буде...»

Водночас Прем’єр-міністр Володимир Гройсман спробував заспокоїти населення, заявивши, що ні в цьому році, ні в цьому опалювальному сезоні більше ціна на газ для населення підвищуватися не буде.
 
«Я чув, що зараз починають говорити, що або в цьому році, або в цьому опалювальному сезоні ще буде підвищена ціна газу в країні на 35%, — сказав очільник уряду. — Я хочу абсолютно чітко сказати, що ні в цьому році, ні в цьому опалювальному сезоні більше ціна на газ підвищуватись не буде!». 
 
На думку Гройсмана, таке рішення  є «абсолютно твердим». Утiм про твердість слова очільника уряду ми знаємо ще з минулого року, коли навесні 2017 Володимир Борисович уже обіцяв, що не допустить жодного подорожчання блакитного палива.
 
Зрештою, і зовсім недавно, перед тим, як оголосити про триступеневе підвищення ціни, Прем’єр-міністр також обіцяв, що це підняття вартості остаточне і нових подорожчань точно не буде. 
 
Але якщо навіть і трохи буде, то від цього Прем’єр має чудову протидію: систему субсидій. Яка, на думку Володимира Гройсмана, дозволить «захистити всіх тих, хто буде потребувати цього захисту». А ті, хто вже отримують допомогу від держави, як вважає перша особа в Кабінеті Міністрів, узагалі не відчують подорожчання.
 
Тим часом у Сполучених Штатах реформу української енергетичної сфери палко вітають. На думку спеціального представника Державного департаменту США з питань України Курта Волкера, підвищення ціни на газ для населення сприятиме реформі енергетичного сектора в Україні.
 
«Зробивши цей крок зараз, Київ почне структурну реформу енергетичного сектору в Україні і всієї економіки. Це необхідно було зробити, оскільки цей сектор не такий стійкий, як був колись. Це рішення сприятиме стабільності в енергетичній сфері», — сказав Волкер, додавши, що ціни на газ для населення раніше не відповідали дійсності. Водночас, на його думку, система субсидій має пом’якшити зростання цін для сімей з низьким доходом.
 
«Звісно, в зимовий період, коли настане холодна погода, підвищення цін може викликати труднощі у деяких людей. Наскільки я розумію, уряд реалізує доволі значну програму субсидій для сімей з низьким доходом, що має компенсувати їм високі ціни», — резюмував Волкер. 

Транш «під ялинку»

Також, на думку Волкера, Україна, піднявши ціни на газ і отримавши взамін обіцянку кредиту Міжнародного валютного фонду, поступила напрочуд правильно і далекосяжно.
 
Адже, як вважає дипломат, нова 14-місячна програма підтримки економічної політики «стенд-бай» на 3,9 млрд. доларів сприятиме зміцненню бюджету і продовженню програми реформ.
 
«Ця угода в довгострокових інтересах України — як економічних, так і зміцнення бю­джету, реформ. Співпраця може мати дуже позитивні результати в довгостроковій перспективі, — сказав Волкер. — Це дозволить уряду продовжувати провадити свою діяльність: надавати послуги, демонструвати на глобальному ринку сильну і стабільну позицію. З точки зору макрофінансових і бюджетних вигод для українського уряду досягнення домовленості з МВФ дуже важливе».
 
В іншому випадку, якби співпраця з Фондом перервалася, негативні результати Україна, на думку Волкера, почала б відчувати вже в січні-лютому 2019 року. «Це була б катастрофа для України в макрофінансовому плані», — резюмував спецпредставник США.
 
Засідання ради директорів, яке має затвердити програму для нашої держави, очікується наприкінці року після ухвалення Верховною Радою Державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій МВФ і збільшення тарифів на газ і опалення для домогосподарств, що відображає ринкові тенденції зі збереженням підтримки малозабезпечених споживачів.
 
Черговий транш, як ми бачимо з умов його надання, Україна може отримати взимку, тобто, не раніше, ніж початок 2019 року. Якщо, звісно, не станеться дива і уряд не ухвалить бю­джет на наступний рік достроково.
 
Адже зазвичай головний фінансовий документ країни затверджують в останні дні грудня, — мало сподівань, що цього року буде по-іншому, особливо, враховуючи складності передвиборчого періоду.
 
Але, на думку економістів, кошти, які надійдуть від МВФ, не допоможуть уряду вирішити бюджетні проблеми. З огляду на цільове призначення коштів: ці гроші будуть зараховані до золотовалютних резервів.
 
Проте співпраця з Міжнародним валютним фондом цінна не тільки своїми траншами, а й сигналами для інших інвесторів: що, мовляв, із цією державою можна мати справу.
 
Таким чином, найближча порція фінансової допомоги відкриє для нас дорогу іншому фінансуванню від міжнародних партнерів України, дозволить вийти на ринки зовнішніх запозичень та отримати фінансування від ЄС та Світового банку. 
 
На думку відомого американського аналітика Андерса Аслунда, завдяки діалогу з МВФ Україна може додатково залучити щонайменше 6 млрд. доларів. «Тепер Україна, ймовірно, отримає 2 млрд. доларів від МВФ, 2 млрд. доларів від ЄС та Світового банку. Уряд України, ймовірно, розмістить єврооблігації на 2 млрд. доларів, а державні компанії розмістять євробонди ще на 2 млрд. доларів чи навіть більше», — сказав Аслунд.

«Терміново потрібні гроші. Візьмемо дорого!..»

Уряд, до речі, вже розпочав підготовку до розміщення облігацій. Наприкінці минулого тижня в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова разом з уповноваженим з питань держборгу Юрієм Буцою, представниками Мінекономіки та НБУ зустрічалися з інвесторами у Лондоні, Нью-Йорку та Бостоні в рамках «роад шоу»: спеціального заходу, на якому потенційним інвесторам розповідають про переваги вкладання коштів у нашу державу та можливі зиски для них.
 
Передбачається, що Україна планує залучити через розміщення облігацій мінімум 1,2 млрд. доларів. Завдання-максимум — близько 2 млрд. доларів.
 
Питання вартості такого розміщення наразі не оголошують. На думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, владі треба поводитися із можливістю розміщення акцій дуже обережно.
 
«Тут головне — не впадати в ейфорію і не набирати невигідних кредитів. Адже розміщувати облігації за умовами 9% річних не можна. Навіть для власних потреб, не кажучи вже про державу», — написав Устенко. 
 
Тим часом влада думає зов­сім по–іншому, неофіційно наголошуючи, що вартість грошей для них — питання другорядне. А на перший план виходить проста наявність їх на ринках для України. Адже ситуація на світових ринках є вкрай несприятливою для запозичень. 
 
Як відомо, з початку 2018 року на ринках зросла дохідність американських облігацій, почалися проблеми в Аргентині і сталася турецька фінансова криза. Ці події стали ключовими факторами падіння попиту на євробонди України, оскільки інвестори почали виводити кошти у менш ризиковані активи.
 
«Ситуація на світових ринках наразі не на користь країн, що розвиваються. Український ризик залишається на високому рівні», — цитують ЗМІ старшого фінансового аналітика групи ICU Тараса Котовича. 
 
Таким чином, за його словами, очікувана вартість наших бондів і справді буде близькою до показника, про який говорив Олег Устенко: 9-10%. Це є значно гірше, ніж минулорічні 7,3%.
 
«Новини про нову програму співпраці з МВФ є тим позитивним моментом, який дозволяє зберегти оцінку інвесторами нашого ризику на рівні, близькому до поточного. Премія за український ризик трохи розширилась, а ціни почали знижуватись, але без особливого розпродажу. Без заяви МВФ ми могли б мати зараз значно гіршу ситуацію», — додає він. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Поживитися краденим...

Журналісти програми «Схеми» виявили, що вкрадений український газ в окупованому Криму розроблятиме бізнес-партнер родини Віктора Медведчука.
 
Розслідування виявило, що підводну ділянку «Глибока» нафтогазового родовища у Чорному морі віддали приватній компанії «Новиє проекти», директором якої є Антон Дорноступ. 
 
Ліцензію на розробку ділянки компанії «Новиє проекти» ще в 2016 році своїм особистим розпорядженням видав голова уряду Російської Федерації Дмитро Медведєв. Йшлося про розробку та видобуток вуглеводнів з анексованого чорноморського родовища.
 
Антон Сергійович Дорноступ — єдиний засновник іншої російської фірми — «Главнєфтєсервіс», яка на 100% володіє «Новими проектами», де сам Дорноступ працює на посаді директора. Обидві компанії, відповідно до російських реєстрів юросіб, прописані за адресою масової реєстрації у Москві. За цією ж адресою зареєстровані фірми, пов’язані з колишнім російським чиновником Валерієм Паком та родиною Медведчука-Марченко.
 
Валерій Пак, за твердженням журналістів «Схем», працював на посаді заступника міністра природних ресурсів та очолював Федеральне агентство з користування надрами, а після звільнення з державної служби у 2015 році працює директором у «НЗНП Трейд».
 
Цю фірму контролює кума Володимира Путіна Оксана Марченко, дружина Віктора Медведчука. Після виходу розслідування журналістів це підтвердив і сам Віктор Медведчук.
 
Антон Дорноступ є співзасновником іще декількох російських компаній, які, згідно з російськими бізнес-реєстрами, також пов’язані з родиною Медведчука-Марченко.
 
Отже, Дорноступ пов’язаний не лише з родиною Валерія Пака, який працює на родину Медведчуків-Марченко, а й безпосередньо з фірмою, якою володіє українська телеведуча Оксана Марченко, керує її чоловік — проросійський політик з України Віктор Медведчук.