Еліна Світоліна тріумфально виграла Підсумковий турнір WTA

30.10.2018
Еліна Світоліна тріумфально виграла Підсумковий турнір WTA

Еліна Світоліна з чемпіонським кубком WTA. (Фото з сайта tennisua.org.)

Уся спортивна Україна аплодує вітчизняній тенісній примі Еліні Світоліній, яка тріумфально завершила свій виступ на Підсумковому турнірі WTA, котрий традиційно, починаючи з 1971 року, проходить наприкінці тенісного сезону.
 
23-річна українська тенісистка, хоча й мала на турнірі в Сінгапурі лише шостий номер посіву, дуже впевнено пройшла всю турнірну дистанцію, не програвши на шляху до головного трофея жодного матчу.
 
Загалом, успіх, якого досягла Світоліна, є історичним для вітчизняного тенісу досягненням, адже до неї нікому з її співвітчизників не вдавалося вигравати змагання подібного рангу.
 
Примітно, що наша співвітчизниця стала першою з 2013 року чемпіонкою Підсумкового турніру WTA, котра подолала його без поразок.
 
У фіналі Еліна в напруженій боротьбі переграла нову американську тенісну зірку, котру називають наступницею Серени Уїльямс, тріумфаторку Відкритої першості США-2017 — Слоан Стівенс — 3:6, 6:2, 6:2.
 
«У Еліни є привід для гордості. Вона провела неймовірний фінал», — заявила американка.
 
Торік, уперше в кар’єрі пробившись на Підсумковий турнір року, Еліна Світоліна не змогла подолати груповий етап, розпочавши його з «сухої» поразки майбутній тріумфаторці Каролін Возняцьки.
 
Натомість друга спроба Світоліної підкорити Сінгапур виявилася напрочуд удалою.
 
«Останні п’ять місяців я дуже сильно працювала й, попри погані результати, намагалася залишатися позитивною», — наголосила прима вітчизняного тенісу.
 
Упевнені перемоги над Квітовою, Плішковою й Возняцьки — у групі, важка звитяга над голландкою Кікі Бертенс — у півфіналі (7:5, 6:7 (5:7), 6:4) та завершальний тріумф у протистоянні з Стівенс принесли першій ракетці України титул неофіційної чемпіонки світу.
 
Упродовж останніх двох років від Світоліної аргументовано очікували успіху на турнірах «Великого шолома», проте якісь невидимі сили щоразу ставали у неї на шляху.
 
Вочевидь до турнірної системи, в якій iз кожним новим раундом зростає рівень та клас опоненток, Еліна призвичаїлася ще не надто добре. Натомість у сінгапурській атмосфері, коли «простих поєдинків не буває», найсильніша тенісистка України почувалася як риба у воді.
 
«Я дуже довго працювала над психологічною стійкістю. Саме це й допомогло мені на турнірі. Мені не хотілося починати його, як торік. Коли я кваліфікувалася на турнір, сказала собі, що до Сінгапуру їду за перемогою», — наголосила перша ракетка України.
 
А чемпіонські можливості Світоліної добре відомі. У минулому сезоні вона виграла п’ять титулів WTA. Цього ж року, разом iз Підсумковим турніром, їй підкорилися чотири вершини.
 
«Я провела в Сінгапурі прекрасний тиждень. Переграла сильних опоненток. Але мій теніс не був ідеальним. Мені є над чим працювати», — резюмувала Світоліна, котра після виграшу Підсумкового турніру року в рейтингу WTA піднялася iз сьомої на четверту сходинку.