В селі на Буковині на кір захворіли 45 дітей та вагітна вчителька

26.10.2018
В селі на Буковині на кір захворіли 45 дітей та вагітна вчителька

Одна з ознак кору — висипання на шкірі. (Фото з сайта maximum.fm.)

В Україні — черговий спалах кору. Цього разу на Буковині у селі Рукшин Хотинського району одночасно захворіли 45 дітей та вагітна вчителька. У районну лікарню станом на 25 жовтня госпіталізували вісьмох школярів різного віку: від першо- до старшокласників. У дітей, які скаржилися на загальну слабкість, головний біль, лихоманку та блювоту, не було щеплень проти кору. Наразі школу, де захворіли 45 дітей та вчителька, закрито на карантин.
 
Загалом, як повідомляють у Чернівецькому обласному лабораторному центрі, на Буковині цього року зареєстровано 1тис. 584 випадки кору, серед хворих — 1тис. 86 дітей, 20 вагітних та новонароджений. За офіційною статистикою, у 67 хворих на кір були ускладнення. На щастя, летальних випадків від кору в області не зареєстровано, констатують фахівці обласного лабораторного центру. 
 
За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, упродовж минулого тижня у нашій країні на кір захворіла 781 людина — 217 дорослих і 564 дитини. Це на 10,5% більше, ніж попереднього тижня.
 
«Захворюваність на кір серед дітей залишається високою. Найбільший приріст спостерігається саме у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший — це Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська області», — йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я.
 
Найчастіше хворіють на кір діти у віковій категорії 5-9 років, їхня частка становить майже 32% серед усіх дітей. Це ті діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно, через що у них не виробився імунітет до хвороби.
 
«У рамках посиленої імунізації частина дітей, які вчасно отримали першу дозу КПК, становить 31,3% . Найменше їх у Чернівецькій, Одеській, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях, пояснюють у Центрі громадського здоров’я. А частка тих дітей, які вчасно отримали дві дози, іще менша — 25,5%, найменше їх у Запорізькій, Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях.
 
Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини за графіком, спеціалісти радять терміново звернутися до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити таке щеплення і надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років. 

СТАТИСТИКА

Із початку року на кір в Україні вже захворіло 33 тис. 937 осіб — 13 тис.  398 дорослих і 20тис.  539 дітей. Найбільше таких хворих у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, місті Києві й Тернопільській областях.
 
Загалом із початку року від ускладнень кору померло 14 людей: десятеро дітей і четверо дорослих.
 
Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику. Адже для вироблення колективного імунітету необхідно, щоб  рівень вакцинації досягав 95-98%.