Війська НАТО розпочали найбільші навчання з часів падіння СРСР

26.10.2018
Війська НАТО розпочали найбільші навчання з часів падіння СРСР

Агресивна поведінка Росії змушує Альянс бути готовим до будь-яких викликів.

Північноатлантичний альянс у четвер, 25 жовтня, розпочав найбільші за останні 30 років, тобто від закінчення «холодної війни», навчання. Вони триватимуть до 7 листопада. У маневрах у Норвегії беруть участь близько 50 тисяч солдатів, 10 тисяч транспортних засобів, понад 300 літаків і гелікоптерів та 65 кораблів, включно з американським авіаносцем «Гаррі Трумен». Тема навчань — відпрацювання відповіді Альянсу на атаку «вигаданого агресора» на одного з його членів, повідомляє dpa.
 
Навчання під назвою «Єдиний тризубець» (Trident Juncture) відбуваються на тлі дедалі більшого занепокоєння НАТО зростанням агресивності Росії та її діями у Криму та на Донбасі, а також спробами дестабілізувати західну систему колективної безпеки. Відповідь НАТО — «найбільше переосмислення нашої спільної безпеки з кінця «холодної війни», — заявив генсек організації Єнс Столтенберг. 
 
Мета навчань — перевірити, чи готовий військовий союз відповісти на нові види загроз, у тому числі «техніки гібридної війни і пропаганди». «Театр» спланованих бойових дій розміщений на чималій відстані від російських кордонів. Але на «російський фактор» цих маневрів вказує й те, що там залучені всі 29 країн-союзниць, включно з партнерами НАТО — Фінляндією та Швецією — двома державами, що перебувають на передньому плані загрози з боку Росії. У навчаннях беруть участь українські військові.
 
Раніше цього року Росія провела масштабні навчання на сході країни під назвою «Восток». За офіційними даними Москви, у них взяли участь 300 тисяч солдатів, утім на Заході кажуть, що ці цифри значно перебільшені. 

А ТИМ ЧАСОМ…

Агресивна політика Росії та як їй протистояти — це одна з основних тем п’ятого щорічного Варшавського форуму безпеки (Warsaw Security Forum), котрий розпочався у польській столиці 24 жовтня. У форумі беруть участь міністри закордонних справ Польщі Яцек Чапутович та України Павло Клімкін, генсек НАТО Єнс Столтенберґ, екс-генсек НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. 
 
У своєму виступі на форумі Єнс Столтенберґ заявив, що Альянс занепокоєний діями Росії в басейні Азовського моря. Йдеться не тільки про збільшення російської військової присутності, але й про нову систему інспекції вантажних суден, які випливають з українських портів або ж пливуть до цих портів. Українська влада вважає, що Росія цілеспрямовано застосовує блокаду, щоб таким чином завдати удару українській економіці.
 
Генсек НАТО повідомив, що розмовляв на цю тему з міністром Павлом Клімкіним: «Я висловив свою підтримку суверенності та територіальної цілісності України, зокрема в галузі судноплавства. Для України — дуже важливо утримати відкриті та безперешкодні шляхи морського сполучення, зокрема, в басейні Азовського моря. Ця справа залишається важливою теж для союзників у НАТО і наших кораблів, а також для торгівлі між НАТО та Україною».
 
Ситуацією в Азовському морі цікавиться також Європейський парламент, де обговорення цієї теми відбулося у вівторок. Очільниця євросоюзної дипломатії Федеріка Моґеріні сказала, що впродовж останніх шести місяців Росія зупинила для перевірки у цій акваторії понад 200 суден. Вчора Європарламент оприлюднив резолюцію в цій справі. У проекті документа міститься пропозиція введення чергових санкцій проти Росії.