Еліна Світоліна перемогла Петру Квітову на Підсумковому турнірі WTA

24.10.2018
Еліна Світоліна перемогла Петру Квітову на Підсумковому турнірі WTA

Еліна Світоліна (праворуч) розпочала свої виступи на Підсумковому турнірі WTA з перемоги над іменитою чешкою Петрою Квітовою. (Фото з сайта www.wtatennis.com.)

На підсумковий турнір року до Сінгапуру прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна прибула з великим бажанням покращити невдалу статистику останніх своїх виступів.
 
Упродовж року перша ракетка України не раз говорила, що Підсумковий турнір року буде для неї головним стартом сезону, впродовж якого Еліна знову не змогла досягти серйозних результатів на «великих шоломах». Рік тому, коли Світоліна вперше в кар’єрі пробилася до кращої підсумкової вісімки, вона вельми посередньо зіграла в Сінгапурі, вигравши лише один iз трьох поєдинків у своєму квартеті.
 
Та перемога, здобута на прощання зі змаганнями над першою ракеткою планети Сімоною Халеп, дещо підсолодила гіркоту невдачі української прими на «Підсумках 2017 року». Маючи тоді високий четвертий номер посіву, Світоліна не змогла пробитися до півфінальної стадії, залишивши турнір після його групової стадії.
 
Цьогорічну Чемпіонську гонку, за підсумками котрої щороку формується склад учасників Підсумкового турніру WTA, Еліна завершила з сьомим результатом, утім через відмову лідера світового жіночого тенісу Халеп грати в Сінгапурі (причина — травма спини), в стартовому рейтинг-листі змагань українка піднялася на одну позицію вгору. Щоправда, особливих дивідендів від подібної перестановки Світоліна не отримала, адже, згідно з жеребкуванням, і шостий, і сьомий рейтинговi номери опинилися в «білій» групі, хоча, завдяки Халеп, Елiна й змогла розпочати турнір матчем з відносно «скромнішим» суперником. Якщо сьому сіяну — чешку Кароліна Плішкову — екзаменувала друга ракетка Чемпіонської гонки-2018 й водночас її минулорічна тріумфаторка — Каролін Возняцьки, то Світоліній випало відкривати Сінгапур-2018 поєдинком проти четвертого номеру посіву — Петри Квітової з Чехії.
 
Статистика минулих протистоянь прими вітчизняного тенісу з титулованою чешкою свідчила не на користь нашої співвітчизниці. У восьми попередніх зустрічах українська тенісистка тріумфувала лише одного разу, та й то в далекому 2014 році. При цьому в останніх п’яти програних Квітовій поєдинках Світоліна не виграла жодного сету. Інша справа — їхнє нинішнє побачення в Сінгапурі.
 
Свій стартовий поєдинок на Підсумковому турнірі-2018 Еліна виграла з «сухим» рахунком, не віддавши Петрі жодної партії — 6:3, 6:3. «Ця перемога — відповідь моїм критикам, котрі казали, що я не заслуговую на участь у цьому турнірі», — відзначила Світоліна. 
 
Перервавши в багаторічних протистояннях з Квітовою серію з семи поспіль поразок, перша ракетка України отримала хороший заряд позитиву на свій наступний матч у «білому» квартеті проти ще однієї чешки, сьомої ракетки турніру Кароліни Плішкової.
 
Як і українська тенісистка, вона також iз перемоги розпочала свої виступи на заключному турнірі року, сенсаційно перегравши рейтинг-фаворита «пульки», минулорічну тріумфаторку цих змагань — данку Каролін Возняцьки — 6:2, 6:4. Світоліна пообіцяла, що добре підготується до побачення з Плішковою й продемонструє хорошу гру. 

 

ТАБЛО

 
Підсумковий турнір WTA (призовий фонд — 7 млн. доларів). Груповий етап. 1-й тур. «Біла» група. Возняцьки (Данія, 2) — Плішкова (Чехія, 7) — 2:6, 4:6. Квітова (Чехія, 4) — Світоліна (Україна, 6) — 3:6, 3:6.
 
«Червона» група. Кербер (Німеччина, 1) — Бертенс (Голландія, 8) — 6:1, 3:6, 4:6. Осака (Японія, 3) — Стівенс (США, 5) — 5:7, 6:4, 1:6.