Країни ЄС підтримали прискорення введення санкцій за використання хімічної зброї

17.10.2018
Країни Європейського Союзу підтримали введення санкцій за використання хімічної зброї. Міністри закордонних справ 28 країн ЄС на засіданні у Брюсселі 15 жовтня ухвалили положення, що прискорюють відповідні процедури.
 
Нові положення не стосуються жодної конкретної справи, але роботу над ними почали через кілька місяців після спроби вбивства колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Також ще немає чорного списку з прізвищами, але у Брюсселі натякають, що після прийняття цих положень санкції будуть введені проти виконавців хімічної атаки в Солсбері.
 
До введення обмежень закликала Велика Британія, котра звинувачує Росію у підготовці замаху на Скрипалів. Британську ініціативу підтримала Франція.
 
Згода на санкції за використання хімічної зброї означає, що Євросоюз може запроваджувати  їх щодо осіб та фірм, відповідальних за розповсюдження хімічної зброї в будь-якому місці у світі, незважаючи на їхню національність i місцеперебування. Велика Британія також готує новий документ про запровадження санкцій за здійснення кібератак, які також широко практикує Росія. 
 
Санкції зачіпають осіб, безпосередньо відповідальних за використання хімічної зброї, а також тих, хто забезпечує фінансову, технічну та матеріальну підтримку, та тих, хто допомагає у таких діях, закликає до них або їх підтримує.
 
Європейські санкції означають заборону в’їзду на територію ЄС та замороження банківських рахунків керівників російських спецслужб та інших осіб, причетних до використання та розповсюдження хімічної зброї.
 
Раніше санкції за отруєння Скрипалів уже запровадили США. Вашингтон також пообіцяв: якщо Москва не надасть гарантій відмови від хімічної зброї, то будуть запроваджені ще жорсткіші санкції.