У Барселоні провели в останню путь «королеву опери» Монсеррат Кабальє

09.10.2018
У Барселоні провели в останню путь «королеву опери» Монсеррат Кабальє

У квітні цього року Кабальє востаннє виступила в Києві.

Сьогодні у Барселоні поховали славетну оперну співачку Монсеррат Кабальє.
 
У цьому каталонському місті майбутня знаменитість народилася і тут у суботу, 6 жовтня, пішла з життя у віці 85 років. Останніми роками співачка мала проблеми зі здоров’ям, перенесла кілька операцій, минулого місяця вона знову потрапила до лікарні, повідомляє іспанська інформагенція Efe.
 
Проте остаточна причина смерті співачки оприлюднена не буде — таким було прохання родини Монсеррат Кабальє. 
 
«Золоте сопрано», «неперевершена», «королева опери», «каталонський соловей» — як тільки не називали Монсеррат Кабальє за 50 років творчої кар’єри. Сходження до слави Монсеррат починала у Базельській та Бременській операх. Після успішного виступу в ролі Мімі в опері «Богема» у Швейцарській державній опері в Базелі її кар’єра почала стрімко розвиватися. У 1965 році вона мала тріумфальний дебют у США, де виконала головну роль в опері Гаетано Доніцетті «Лукреція Борджіа» у «Карнегі-холл» у Нью-Йорку. Її гра та краса голосу принесли Кабальє широке визнання і зробили її міжнародною зіркою.
 
Вона продовжувала виступати в Метрополітен-опера, операх Сан-Франциско та Відня. Монсеррат Кабальє співала разом iз Лучано Паваротті та Пласідо Домінго. Зірка прославилася технікою бельканто і виконанням ролей у класичних італійських операх Пуччіні, Белліні і Доніцетті. У її творчому доробку — 88 ролей, а в репертуарі — близько 800 камерних творів. Вона підкорила всі відомі світові сцени — «Ла Скала», «Ковент-Гарден», «Карнегі-Холл» та інші. Кабальє відзначена кількома преміями «Греммі», в тому числі за найкраще вокальне соло (1969).
 
Оперна співачка також відома спільним альбомом з вокалістом групи Queen Фредді Мерк’юрі — «Барселона». Головна пісня, присвячена рідному місту Кабальє, стала однією з двох офіційних пісень літніх Олімпійських ігор 1992 року, що проходили в столиці Каталонії.  На жаль, у 1991 році, незадовго до Ігор, Фредді Мерк’юрі помер, тож Кабальє співала на церемонії відкриття разом із Пласідо Домінго та Хосе Каррерасом. Футбольний клуб «Барселона», висловлюючи своє співчуття з приводу смерті співачки, назвав Кабальє «вічним голосом Барселони».
 
Свій останній день народження Монсеррат Кабальє відсвяткувала в Києві у квітні цього року. Тоді співачка вже пересувалася на інвалідному візку, а зі сцени заспівала лише одну арію з «Кармен». Чому свякувати ювілей вирішила саме в Києві, вона пояснила в одному з інтерв’ю: «Я досі пам’ятаю свій перший приїзд в Україну 2007-го року. Я саме відійшла від численних операцій, і для мене це було поверненням на велику сцену. Публіка приймала ніби рідну. Тоді я пережила дуже теплі емоції. Тому у свій день народження я рада повернутись сюди».