ЗСУ візьмуть участь в одних із найбільших в історії НАТО навчаннях Trident Juncture у Норвегії

09.10.2018
ЗСУ візьмуть участь в одних із найбільших в історії НАТО навчаннях Trident Juncture у Норвегії

Під час підготовки до міжнародних навчань.

Збройні сили України візьмуть участь в одних із найбільших в історії НАТО стратегічно-військових навчаннях Trident Juncture 2018, які розпочнуться у Норвегії  наприкінці жовтня. 
 
Як повідомляє прес-служба Міноборони, «за сценарієм навчань, багатонаціональна коаліція НАТО проводить масштабну військову операцію зі звільнення незаконно окупованої північної частини Королівства Норвегія. Агресором виступає видумана країна Мурінус, за обрисами якої легко вгадується наш північний сусід».
 
Активна фаза навчання за участю 45-тисячного міжвидового контингенту військ відбудеться з 25 жовтня по 7 листопада 2018 року. Окрім 29 країн НАТО, у навчанні братимуть участь військові підрозділи зі Швеції та Фінляндії.
 
А ось командно-штабна фаза навчань триватиме дещо довше — до третьої декади листопада в органах управління та навчальних центрах Альянсу від італійської провінції Кампанія до норвезьких фюльке (районів. — Авт.) Тромс i Фінмарк.
 
Як повідомили в прес-центрі ЗСУ: «З вересня п’ять українських офіцерів залучено до роботи в секціях штабу багатонаціональної коаліції, вони пройшли етапи теоретичної підготовки та оперативного злагодження і вирушать виконувати завдання за своїми напрямками у Неаполі, Рамштайні та Ставангері».
 
Додамо, що приємним сюрпризом для українських вояків стало рішення керівників американської армії щодо підтримки України — військові підрозділи Америки беруть участь у міжнародних навчання Clear Sky 2018 («Чисте небо-2018»), які проходять із 8 по 19 жовтня на території Хмельницької (м. Старокостянтинів) та Вінницької (аер. Гавришівка) областей.
 
Із боку США у цих навчаннях беруть участь винищувачі F-15 144 винищувального крила Національної гвардії штату Каліфорнія та транспортні літаки C-130, а ще 450 американських військовослужбовців. Долучилися до маневрів також представники ЗС Бельгії, Великої Британії, Данії, Естонії, Нідерландів, Польщі та Румунії. 
 
Але головним і найчисельнішим учасником цих міжнародних навчань буде господар «Чистого неба-2018» — Україна. Українська авіація активно готувалася до великомасштабної події — для цього у Хмельницьку область було перебазовано літаки і особовий склад Військово-повітряних сил України, зокрема Су-24, літаки винищувальної авіації типу МіГ-29 та Су-27. 
 
Метою проведення міжнародних військових навчань Clear Sky 2018 є зміцнення миру та безпеки в Україні.