«Взяти під контроль еволюцію»: нобелівську премію з хімії присуджено дослідникам протеїнів

05.10.2018
Нобелівську премію з хімії цього року присуджено американським науковцям — 62-річній співробітниці Каліфорнійського технологічного інституту Френсіс Арнольд, 77-річному співробітнику Університету Міссурі Джорджу Сміту, а також 67-річному британцю Грегорі Вінтеру, досліднику Лабораторії молекулярної біології Кембриджського університету, за дослідження протеїнів. Про це в середу, 3 жовтня, оголосив Нобелівський комітет Королівської академії наук Швеції.
 
Сер Джордж Сміт розробив метод вивчення білок-білкових, білок-пептидних і ДНК-білкових взаємодій, що відомий як «фаговий дисплей» (лабораторний метод вивчення білків).
 
У цьому методі застосовуються бактеріофаги — віруси, які вражають бактерії — для визначення зв’язків між ділянками ДНК і конкретними білками. Метод стали використовувати для виділення нових протеїнів та розробки нових фармацевтичних препаратів. 
 
А Грегорі Вінтер застосовував цей метод для створення нових фармацевтичних препаратів. Фаговий дисплей дозволяє створювати антитіла, які нейтралізують токсини, борються з автоімунними захворюваннями і дозволяють лікувати рак на стадії метастаз.
 
Френсіс Арнольд у своїх дослідженнях уперше застосувала так звану «спрямовану еволюцію» ферментів — білків, які є каталізаторами хімічних реакцій.
 
Вироблені таким чином ферменти використовуються для створення безлічі речовин — від біопалива до фармацевтичних препаратів. Метод «спрямованої еволюції» дозволяє за рахунок мутацій отримувати білки з конкретними властивостями під конкретні завдання.
 
У прес-релізі Нобелівського комітету зазначається, що лауреати «взяли під контроль еволюцію та використали генетичні зміни для розробки білків, які вирішують хімічні проблеми людства».
 
Френсіс Арнольд стала п’ятою жінкою-науковцем в історії вручення Нобелівської премії, яка отримала відзнаку в галузі хімії. Половина винагороди із суми приблизно в один мільйон доларів дістанеться Арнольд, а по половині суми, що залишилася, — Сміту і Вінтеру.